Η συχνή χρήση κινητού επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη

Γνωρίζατε ότι κοιτάζοντας προς τα κάτω την κινητή συσκευή σας για ώρες κάθε μέρα μπορεί να είναι επιζήμιο για τη σπονδυλική στήλη σας;

Ο επικεφαλής σπονδυλοχειρούργος της «Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης και Ιατρικής Αποκατάστασης» Δρ Κέννεθ Hansraj στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησε μια μελέτη σχετικά με το πώς η στάση ενός ατόμου, την ώρα που γράφει η διαβάζει στο κινητό του, επηρεάζει τη σπονδυλική του στήλη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να κλίνουν προς τα κάτω με το λαιμό τους κατά την αποστολή και την ανάγνωση μηνυμάτων κειμένου. Σε μια ουδέτερη στάση η δύναμη στον αυχένα της σπονδυλικής στήλης είναι περίπου 4 με 5 κιλά – το οποίο είναι το βάρος του μέσου ανθρώπινου κεφαλιού.
Η δύναμη στον αυχένα αυξάνει καθώς ο λαιμός κινείται προς τα εμπρός σε διαφορετικές γωνίες. Οι αυξήσεις που ισχύουν κατά προσέγγιση είναι 12 κιλά σε μια γωνία 15 μοιρών, 18 κιλά σε μια γωνία 30 μοιρών, 22 κιλά σε μια γωνία 45 μοιρών και 27 κιλά σε μια γωνία 60 μοιρών.
Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει τον εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης.

Είναι μια επιδημία ή, τουλάχιστον, είναι πολύ κοινό,” είπε ο Dr Hansraj σε συνέντευξή του στην «The Washington Post». “Απλά κοιτάξτε γύρω σας, ο καθένας έχει το κεφάλι τους προς τα κάτω.”
Εάν αυτή η επιδημία συνεχιστεί, οι άνθρωποι θα δημιουργήσουν πρόβλημα από νωρίς ηλικιακά στη σπονδυλικής τους στήλη. Η πίεση διπλασιάζεται για κάθε εκατοστό που το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός.
Είναι σαν να λυγίζει κάποιος ένα δάχτυλο προς τα πίσω και να το κρατάει σε αυτή τη θέση για μία ώρα, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος της Αμερικανικής Φυσικής Tom DiAngelis μέσω CNN .

Οι άνθρωποι ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα με το κεφάλι τους γέρνει για να διαβάσουν μηνύματα κειμένου, e-mail, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, e-books, βιβλία και περιοδικά, προσθέτοντας έως και περίπου 700 έως 1.400 ώρες ανά έτος. Μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο κινητό τους, που φτάνει σε μέσο όρο τις 5.000 ώρες ανά έτος.

Το τέντωμα του σπονδυλικού ιστού για μεγάλο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει εσωτερική πληγή και φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τσιμπημένα νεύρα και δισκοκήλη. Ορισμένοι γιατροί έχουν ήδη έχουν ασθενείς με πόνους στο κεφάλι, λαιμό και σπονδυλική στήλη που προκλήθηκαν από αυτό το φαινόμενο.

Μπορεί να μην είναι δυνατό να σταματήσουμε εντελώς την κλίση της κεφαλής κατά τη χρήση κινητών συσκευών. θα πρέπει όμως να προσπαθούμε να κοιτάμε τα τηλέφωνά μας με μια ουδέτερη στάση και να αποφεύγουμε να δίνουμε κλίση στα κεφάλια μας (προς τα κάτω) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Dr Hansraj συνιστά ότι πρέπει να κοιτάμε προς τα κάτω με τα μάτια και όχι με κάμψη του αυχένα. Καλή στάση είναι αυτή στην οποία τα αυτιά είναι ευθυγραμμισμένα με τους όμως.

Πηγή: http://www.forbes.com/

Διαβάστε ακόμη: