Κανονισμός e-Privacy: Η μάχη για τα προσωπικά δεδομένα φουντώνει!

Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα γίνεται εξαιρετικά αυστηρό. Αυτό κυρίως φάνηκε με το κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που εφαρμόστηκε πρόσφατα στις όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευτυχώς ή δυστυχώς από ότι φαίνεται αυτός ήταν μόνο η αρχή. Τώρα, σειρά έχει ο κανονισμός e -Privacy ή πιο σωστά η επικαιροποίηση του, που καλύπτει σημαντικά κενά του GDPR. Ο στόχος για την Ευρώπη και σε αυτό το κανονισμό παραμένει ο ίδιος: η προστασία των ιδιωτικών δεδομένων των χρηστών στο διαδίκτυο. Με τον νέο κανονισμό e Privacy όμως οι χρήστες επιπλέον έχουν την δυνατότητα επιλογής και διαχείρισης των δεδομένων που δίνουν στις τεχνολογικές εταιρείες.

Ο κανονισμός e- Privacy κοστίζει πολλά στις εταιρίες.
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και επικοινωνιών διατείνονται ότι ο νέος κανονισμός e-Privacy αποτελεί πλήγμα για την δραστηριότητα τους. Ουσιαστικά δηλώνουν ότι η εφαρμογή του κανονισμού θα προκαλέσει σημαντικές ζημίες για τον ετήσιο προϋπολογισμό τους ενώ θα ανακόψει και την εξέλιξη σημαντικών καινοτομιών που έχουν στα σκαριά. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ευνοϊκό κλίμα για να αναπτυχθεί η ψηφιακή οικονομία και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Στόχος η ιδιωτικότητα για τον κανονισμό e-Privacy.
Στην αντίπερα όχθη, ο κανονισμός e-Privacy θέτει υπό την προστασία του τους χρήστες του διαδικτύου. Πλέον ,οι χρήστες οφείλουν να δώσουν την ρητή συγκατάθεση τους για την συλλογή των προσωπικών τους δεδομένων και να ενημερωθούν ακριβώς για τον σκοπό στον οποίο αυτά θα χρησιμοποιηθούν. Μπορούν να αρνηθούν , αν δεν επιθυμούν, την λήψη cookies ,δηλαδή την παρακολούθηση της δραστηριότητας τους στο διαδίκτυο, χωρίς να αποκλειστούν από τις εν λόγο ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Τέλος, ακόμα και στην περίπτωση που αρνηθούν να παραχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτούς τους χρήστες χωρίς καμία μείωση στην ποιότητα των υπηρεσιών.

Καλώς ή κακώς ο κανονισμός e-Privacy ήρθε για να μείνει. Αν θα βελτιώσει ή θα χειροτερεύσει τα πράγματα, θα φανεί. Σίγουρα όμως θα αλλάξει το σκηνικό στο οποίο κινούμαστε και θα δημιουργήσει νέες συνθήκες στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούν όλοι με τον καλύτερο τρόπο.