Συντήρηση & Προστασία Τηλεφώνου
Τα κινητά είναι ευαίσθητες συσκευές που μας ακολουθούν υπο όλες τις συνθήκες ,στην καθημερινότητα μας. Και παρότι όλοι γνωρίζουν πως να τα χειριστούν, δεν συμβαίνει το ίδιο στη συντήρηση τους ή στη χρήση του υπό σωστές συνθήκες λειτουργίας.
Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πως να διατηρήσετε το κινητό σας σε καλή κατάσταση , και να μη μας χρειαστείτε σύντομα!
Περιεχόμενα:
Συντήρηση Μπαταρίας – Γρατζουνιές, Φθορές & Πτώσεις – Συνθήκες Ομαλής Λειτουργίας
Συντήρηση Μπαταρίας
Συντήρηση Μπαταρίας
Κάθε μπαταρία κινητού μπορεί να επαναφορτιστεί για ενα συγκεκριμένο αριθμό ή αλλιώς έχει ενα συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φόρτισης, που ορίζεται απο τον κατασκευαστή της.
Ένας πλήρης κύκλος φόρτισης είναι η χρήση και η πλήρης επαναφόρτιση του 100% της χωρητικότητας μιας μπαταρίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει μία και μοναδική φόρτιση. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μισή ενέργεια του κινητού σου και μετά να το φορτίσεις πλήρως. Και το ίδιο την επόμενη μέρα. Αυτό μετράει σαν έναν κύκλο φόρτισης και όχι δύο.
Κάθε φορά που ολοκληρώνεις έναν κύκλο φόρτισης, η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται ελάχιστα.
Ωστόσο, μπορείς να φορτίσεις πολλές φορές το κινητό σου μέχρι η χωρητικότητα της μπαταρίας τους να μειωθεί σημαντικά.
Όπως και με όλες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, κάποια στιγμή θα πρέπει να αντικαταστήσεις την μπαταρία.
Η χωρητικότητα της μπαταρίας πέφτει με το χρόνο ανάλογα με τον αριθμό των κύκλων φόρτισης που έχουν πραγματοποιηθεί.
Μελέτες έχουν δείξει πως η μέγιστη χωρητικότητα, εχει αρχικές τιμές μεταξύ 88-94% για καινούριες μπαταρίες,αλλα μετά από 250 κύκλους φόρτισης πέφτει στο 73-84%.
Βέβαια αυτή η πτώση απόδοσης είναι και ανάλογη της συμπεριφοράς μας , καθώς λίγοι απο εμάς γνωρίζουν το savoir vivre απέναντι στις ευαίσθητες μας μπαταρίες.
Ο τρόπος φόρτισης εχει μεγάλη σημασία!
Παλιά οι ειδικοί συνιστούσαν να αποφορτίζουμε τη μπαταρία (νικελίου) όσο γίνεται περισσότερο, πριν την επαναφορτίσουμε. Πλέον όμως, με την έλευση των μπαταριών Λιθίου, αυτό έχει καταργηθεί.
Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε οτι μια μπαταρία λιθίου που ξεφορτίζεται πλήρως πριν επαναφορτιστεί, χρειάζεται 300-500 κύκλους φόρτισης για να πέσει στο 70% της αρχικής της χωρητικότητας. Η ίδια μπαταρία, αν επαναφορτίζεται όταν είναι στο 50%, χρειάζεται 1200-1500 πλήρεις κύκλους για να πέσει αντίστοιχα.
Δηλαδή 3 με 4 φορες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!
Για μεγίστη διάρκειας ζωής της μπαταρίας λοιπον, φορτίζετε την πιο συχνα , ιδανικά απο το 40% και μέχρι το 80%
Οι περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούν ταχεία φόρτιση ώστε η μπαταρία να φορτιστεί γρήγορα έως το 80% και στη συνέχεια, μεταβαίνουν σε συντηρητική φόρτιση.Αυτό σημαίνει οτι ενα τηλέφωνο χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα φόρτισης εως το 80% και άλλο τόσο απο το 80% εως το 100%
Παρόλα αυτά οι ειδικοί συνιστούν μια πλήρη αποφόρτιση-φόρτιση την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί η μπαταρία ή αν δεν έχει λειτουργήσει για καιρό.
Καθώς η μπαταρία μας παλιώνει καλό ειναι να κάνουμε την ίδια διαδικασία μια φορά καθε 2 μήνες καθως αυτό βοηθάει το τηλέφωνο να επαναυπολογίσει τη χωρητικότητα και να υπολογίζει με ακρίβεια την ένδειξη της μπαταρίας στην οθόνη.
Στις μπαταρίες δεν αρέσει τη ζέστη!
Έχει μετρηθεί οτι αν αποθηκεύσουμε για ένα χρόνο την μπαταρία μας στο 100% της φόρτισης της , αυτή χάνει το 20% της χωρητικότητας της στους 25oC ενω στους 40oC η χωρητικότητα πέφτει ακόμα και 35% απο την αρχική τιμή!
Όλοι οι κατασκευαστές προειδοποιούν οτι η παρατεταμένη χρήση του κινητού σε περιβάλλον ανω των 40oC μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες , κατι που πρεπει να προσέχουμε εμεις στην Ελλάδα , ειδικά το καλοκαίρι.
Θερμοκρασίες άνω των 30oC θεωρούνται αυξημένες για τις μπαταρίες
Το κρύο επίσης μπορεί να ρίξει την διάρκεια μιας μπαταρίας αλλα οι επιπτώσεις είναι προσωρινές. Όταν τα μόρια της μπαταρίας ζεσταθούν, η χωρητικότητα της μπαταρίας επανέρχεται στα κανονικα επίπεδα.
Βλαβεροί επίσης είναι και ορισμένοι φορτιστές όπως οι ασύρματοι που αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες ή ταχυφορτιστές που πιέζουν την μπαταρία κατα τη φόρτιση.
Ρυθμίστε το τηλέφωνο κατάλληλα , ανάλογα με τη χρήση σας
Αλλος ενας χρήσιμος τρόπος να προστατέψετε τη διάρκεια της μπαταρίας είναι να κλείνετε λειτουργίες του τηλεφώνου που δε χρειάζεστε τη δεδομένη στιγμή οπως GPS , Wifi, Δόνηση , 3G.
Η μπαταρία καταναλώνεται αρκετά απο τον επεξεργαστή (και κατα συνέπεια απο το πόσο βαριά ειναι η εφαρμογή που τρέχει ή αλλες που δουλεύουν στο backround) και την οθόνη (και τη ρύθμιση φωτεινότητας που έχουμε θέσει)
Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορούμε να αποφύγουμε την άσκοπη εξάντληση της
Αν δε χρησιμοποιήσετε τη μπαταρία σας για μεγάλο διάστημα , αποθηκεύστε τη σε δροσερο μέρος , στο 40% της φόρτισης.
Γρατζουνιές ,φθορές και πτώσεις
Το τζάμι της οθόνης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ευάλωτο στις γρατζουνιές. Η πιό απλή προστασία είναι η πρόληψη.
Ελέγξτε τα σημεία που τοποθετείτε το κινητό σας καθημερινά (τσέπες ,αυτοκίνητο , γραφείο) και αποφύγετε την επαφή με κλειδιά ή αλλα μεταλλικά αντικείμενα που μπορούν να γρατζουνίσουν την οθόνη.
Η τοποθέτηση μιας διάφανης προστατευτικής μεμβράνης στην οθόνη μπορεί να είναι καθοριστική, ειδικά στις πολλές μικροφθορές που με τον καιρό μπορούν να δημιουργήσουν θολώματα στο τζάμάκι. Σε περίπτωση γδαρσίματος ή φθοράς του χρόνου μπορεί να αντικατασταθεί αφού είναι ένα οικονομικό αναλώσιμο αλλα η οθόνη θα μείνει αναλλοίωτη.
Οι ποιοτικές μεμβράνες , προσφέρουν και μικρή προστασία κατά του ραγίσματος ,καθώς αυξάνουν τη συνοχή και αντοχή του τζαμιού.
Μεγάλη προσοχή θέλει στα πεσίματα και στα κτυπήματα. Μην τα αφήνετε πάνω σε τραπέζια καρέκλες στο καπό του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσετε,στην τσέπη του πουκαμίσου σας και γενικά σε μέρη που έχουν μεγάλες πιθανότητες να πέσουν και να σπάσουν.
Για απόλυτη προστασία του τζαμιού υπάρχουν τα προστατευτικά τζάμια Tempered Glass τα οποία προστατεύουν απόλυτα την οθόνη από το σπάσιμο.
Συμβουλή: Αν η συσκευή σας κλείσει και δεν ανοίγει μετά απο πτώση μη δοκιμάσετε να τη φορτίσετε με την ελπίδα να “αναστηθεί”.
Βραχυκύκλωμα απο ένα ενδεχομένως σπασμένο κύκλωμα μπορει να προξενήσει μεγαλύτερη βλάβη κατά τη φόρτιση.
Απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικευμένους τεχνικούς μας.
Επίσης καλό είναι να προσέχετε όταν συνδέετε ακουστικά ή φορτιστές στο τηλέφωνο, καθώς συχνές είναι οι βλάβες στις υποδοχές άλλα και στα καλώδια , απο πτώσεις ή βίαιες εξαγωγές.
Οι υποδοχές είναι ευαίσθητες επίσης στην υγρασία (σε πολλα τηλέφωνα υπάρχουν δείκτες μέσα στις υποδοχές που γίνονται κόκκινοι οταν αυξηθεί πολύ η υγρασία ή υπάρξει επαφή με νερό) και στην αμμο και τη σκόνη.
Για την προστασία τους υπάρχουν διακοσμητικές μαλακές τάπες που τις βουλώνουν ερμητικά.
Ο καλύτερος τρόπος προστασίας ενός κινητού βέβαια , είναι η τοποθέτηση του κινητού σε μία ειδικά σχεδιασμένη θήκη.
Ανάλογα όμως την θήκη θα υπάρχει και η αντίστοιχη προστασία .
Για μέγιστη προστασία επιλέξτε θήκη που προστατεύει την οθόνη με ανοιγόμενο μαλακό πορτάκι.
Αν επιλέξετε άλλον τύπο, προσέξτε τα πλαϊνά της θήκης να είναι μεγαλύτερα απο αυτά του τηλεφώνου έτσι ώστε όταν το τοποθετείτε με την οθόνη προς τα κάτω να μην ακουμπάει στην επιφάνεια και γενικά να μην αφήνει τις άκρες της οθόνης ακάλυπτες σε κανένα σημείο.
Σε γενικές γραμμές τα μαλακά υλικά (σιλικόνη, δερμάτινη ή πολυεστερική επένδυση) είναι ασφαλέστερα από τα σκληρά (σκληρό πλαστικό, μέταλλο, ξυλο)
Μικρές γρατζουνιές μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ειδική γυαλιστική κρέμα Displex , την οποία μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα μας ,μαζί με μεμβράνες οθόνης και μια απίστευτη ποικιλία από θήκες για κάθε γούστο.
Και αν το κάνατε κομμάτια δεν έγινε και τίποτα! Όσο άσχημο και αν δείχνει, αν η μητρική πλακέτα δεν έχει σπάσει το τηλέφωνο σας θα γίνει σαν καινούργιο.
Άπλα επικοινωνήστε μαζί μας!
Συνθήκες Ομαλής Λειτουργίας
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες , απαγορευτικό είναι να αφήνετε το κινητό σας εκτεθειμένο στον ήλιο ή σε ακραίες συνθήκες ζέστης.
Αποφύγετε κλειστούς χώρους που λειτουργούν σαν θερμοκήπια όπως το παρμπρίζ του αμαξιού σας.
Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο η σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να διογκώσει την μπαταρία ή ακόμα και να αποκολλήσει μέρη του τηλεφώνου
Τον χειμώνα υπάρχει αυξημένη υγρασία, είναι επικίνδυνο να αφήνετε το τηλέφωνο σας εκτεθειμένο έξω στην ύπαιθρο για πολύ ώρα όπως επίσης απαγορεύεται η παραμονή των τηλεφώνων στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκίνητου σας η σε κλειστούς χώρους με πολλή υγρασία.
Παρατεταμένη έκθεση σε υγρασία μπορεί να επιφέρει βραχυκύκλωμα ή οξείδωση μερών του τηλεφώνου.
Τα τηλέφωνα αντέχουν το κρύο , με τα περισσότερα (πλην του iPhone 4S!) να λειτουργούν χωρίς προβλήματα , μέχρι τους -10oC. (Δείτε εικόνα δεξιά)
Οι Ιδανικές θερμοκρασίες λειτουργίας, στα περισσότερα τηλέφωνα, είναι απο 0oC – 35oC με συνθήκες μή λειτουργίας κάτω απο τους -10oC και πάνω απο τους 45oC.
Τα επίπεδα (μη συμπυκνωμένης) υγρασίας που αντέχουν είναι από 5 έως 95%.