Το 2016 είναι η χρονιά της Εικονικής Πραγματικότητας
Η Εικονική πραγματικότητα είναι εδώ! Βίντεο 360 μοιρών, μάσκες εικονικής πραγματικότητας και νέες εφαρμογές δηλώνουν οτι το 2016 θα είναι το έτος που η Εικονική Πραγματικότητα θα μπει για τα καλά στη ζωή μας.
Αλλά τί είναι εικονική πραγματικότητα?
Ο όρος Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1989 από τον Jaron Lanier (Τζάρον Λέινιερ) ο οποίος ανέπτυξε μερικά από τα πρώτα συστήματα τη δεκαετία του 1980.
Η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές, για να αναπαράγει ή προσομοιώσει ενα περιβάλλον, στο οποίο ο χρήστης έχει την ψευδαίσθηση ότι περιβάλλεται. Για να είναι πετυχημένη η εμβύθιση σε ένα περιβάλλον Εικονικής Πραγματικότητας, είναι σημαντικό να απομονωθεί ο χρήστης και οι αισθήσεις του, όπως η όραση, η ακοή και η αφή. Έτσι είναι σημαντικό ένα σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας να παρέχει στερεοσκοπική εικόνα 3D ( 2 εικόνες, μια για κάθε μάτι) και στέρεοσκοπικό ήχο.
Η αφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κατάλληλες συσκευές για να μπορεί ο χρήστης να νιώθει τον κόσμο.Αν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν και με την ανίχνευση των κινήσεων του χρήστη με κατάλληλες συσκευές ανίχνευσης, έτσι ώστε το εικονικό περιβάλλον να συμπεριφέρεται όπως και το πραγματικό, τότε η όλη εμπειρία που θα αποκτήσει ο χρήστης μπορεί να είναι άκρως ρεαλιστική.
Όσο αυξάνουμε την απομόνωση και τις αίσθησης μπορούμε και πετυχαίνουμε μεγαλύτερη ψευδαίσθηση του περιβάλλοντος με την πραγματικότητα.
Μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας συνήθως έχει τη δυνατότητα να διαβάζει τις κινήσεις του χρήστη (κυρίως του κεφαλιού) να παρέχει εικόνα (με 2 ξεχωριστές οθόνες ή μιά χωρισμένη στα 2) και παράλληλα να αναπαράγει ήχο. Συσκευές όπως το Oculus Rift, PlayStation VR και το HTC Vive Pre αναμένεται ή ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο προσφέροντας συγκλονιστικές εμπειρίες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την αντίδραση μιας Ελληνίδας Γιαγιας στην Εικονική Πραγματικότητα!
Άλλα δεν χρειάζεται να ξοδευτείτε για να πάρετε μια πρώτη γεύση εικονικής πραγματικότητας. Στο youtube ήδη μπορείτε να βρείτε μια συλλογή απο Βίντεο ΕΠ (VR Videos) που κόβουν την ανάσα με εικόνες από το Grand Canyon, την προσσελήνωση του Apollo 11 το 1969 , ή ακόμα μιας σκηνής του Star Wars απο τα μάτια ενος ρομπότ.
Αν ανοίξετε τα βίντεο από το Smartphοne σας θα μπορείτε να δείτε σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου απλά περιστρέφοντας το κινητό σας. Αυτό συμβαίνει χάρις στο γυροσκόπιο του κινητού σας το οποίο αντιλαμβάνεται την κίνηση και μετακινεί το βίντεο στης αντίστοιχη κατεύθυνση. Αντίστοιχα μπορείτε να μετακινείτε την εικόνα με το δάχτυλο σας.
Τοποθετώντας μάλιστα το κινητό σας σε μια ειδικά διαμορφωμένη θήκη και συνδέοντας τα ακουστικά σας, έχετε μια χαμηλού κόστους συσκευή εικονικής πραγματικότητας.
H Google έχει λανσάρει τα Google Cardboard που είναι μια αρκετά οικονομική λύση ενώ θα βρείτε και άλλες λύσεις στην αγορά όπως το Samsng VR στο οποίο έβλεπε η Γιαγιά στο παραπάνω βίντεο.
Αν έχετε όρεξη για κατασκευές μπορείτε ακόμα και να φτιάξετε τα δικό σας Google Cardboard , με σχέδια απο την Google, ακολουθώντας τις οδηγίες μας.
Στο δρόμο της εικονικής πραγματικότητας έχουν κινηθεί σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες όπως το Facebook , που εξαγόρασε την Oculus για 2 δίς δολάρια και φιλοδοξεί να γίνει ο μεγαλύτερος πάροχος περιεχομένου ΕΠ ή την Microsoft που με τα Hololens δημιουργεί ενα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας για το σπίτι σας:
Η εικονική πραγμάτικότητα είναι πλεον εδώ και είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα βρίσκουμε συνέχεια νέες εφαρμογές της. Πέρα απο το σπίτι και τη διασκέδαση, ενδιαφέρουσες εφαρμογές βρίσκει στην εκπαίδευση, την τέχνη, την υγεία, την αρχιτεκτονική αλλα και πολλούς άλλους τομείς.