Ακρωνύμια
Το σύγχρονο κινητό τηλέφωνο είναι μια μικρογραφία υπολογιστή. Υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα και την τεχνολογία τους.
Παρακάτω θα βρείτε ονόματα από μερικές από τις βασικές λειτουργίες και τεχνολογίες των συγχρόνων τηλεφώνων, ωστε να σας λυθεί κάθε απορία.
Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους τομείς της πληροφορικής, η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας είναι γεμάτη από τα ακρωνύμια.
GSM – Global System forMobileCommunication. Αυτό είναι to παραδοσιακό σήμα του κινητού τηλεφώνου σας, που επιτρέπει την αποστολή και λήψη φωνής και δεδομένων. Πρόκειται για ένα κυψελοειδές δίκτυο και όλες οι συσκευές είναι συνδεδεμένες στο GSM μέσω ενός ιστού που παρέχει κάλυψη σε όλες τις περιοχές
GPRS – General Packet Radio System.. GPRS γενικά σημαίνει “όλα τα δεδομένα μέσω GSM”. Τεχνικά όμως, GPRS είναι μια υπηρεσία δεδομένων που παρέχει έως και 56 Kilobit ανά δευτερόλεπτο (kbps) δεδομένων. Εάν το κινητό σας έχει σήμα αυτό συνήθως μεταφράζεται σε GPRS (σε ότι αφορά την ταχύτητα των δεδομένων). Μπορείτε αλλιώς να το σηναντήσετε και ως 2G.
EDGE – Enhanced Dataratesfor GSM Evolution. Όπως υποδηλώνει ο ορισμός, αυτό είναι ένα βήμα πάνω από GPRS. H ταχύτητα είναι περίπου 1Mbps, δλδ περίπου 100Kb ανά δευτερόλεπτο. To EDGE είναι μερικές φορές αναφέρεται ως 2.5G
3G – 3rd Generation. Είναι η πιο κοινή ταχύτητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα Ελληνικά δίκτυα. Οι ταχύτητες του 3G κυμαίνονται από 396Kbps μέχρι 14Mbps.
4G – 4rd Generation. Πλέον έχει ξεκινήσει η εξάπλωση του δικτύου 4G στην Ελλάδα. Ένα πρωτόκολλο που μπορεί να σας δώσει ταχύτητες έως και 10 φορές την ταχύτητα του 3G. Κατάλληλο για να περιηγήστε στο internet και να κατεβάσετε το οτιδήποτε σε ελάχιστο χρόνο. Δυστυχώς ακόμα δεν υποστηρίζετε από όλες τις εταιρίες, δεν καλύπτει μεγάλο γεωγραφική επιφάνεια και υποστηρίζετε από λίγα ακόμα smartphones (iPhone 5+, galaxys4+ κτλ)
HSDPA – High Speed Data Packet Access. Αυτή είναι μια τεχνολογία 3G και μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως 14 Mbps, δηλαδή downloads μέχρι 1.4Mb ανά δευτερόλεπτο.
HSUPA – High Speed Uplink Packet Access. Αυτό είναι μια άλλη τεχνολογία 3G, το με ταχύτητες έως 5.2Mbps (500Kb λήψης ανά δευτερόλεπτο).
Bluetooth – Μια ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τη σύνδεση συσκευών μεταξύ τους για σύντομες χρονικές περιόδους. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Bluetooth, μπορείτε να συνδέσετε μια συσκευή σε ένα κιτ handsfree, έναν υπολογιστή, ένα ποντίκι / πληκτρολόγιο ή προσωρινά σε ένα άλλο τηλέφωνο. Το αρνητικό με το Bluetooth είναι ότι κάθε συσκευή με δυνατότητα Bluetooth μπορεί να υποστηρίξει ορισμένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι περισσότερες συσκευές που υποστηρίζουν την υπηρεσία Handsfree Bluetooth. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ αυτοκινήτου ή ένα ακουστικό για να μιλάτε και να διαχειρίζεστε τις κλήσεις σας. Ωστόσο, η συσκευή ενδέχεται να μην υποστηρίζει Exchange αντικειμένου (OBEX), που σημαίνει ότι μπορεί να μην είστε σε θέση να στείλετε αρχεία σε άλλες συσκευές Bluetooth. Τα περισσότερα Blackberry δεν υποστηρίζουν την υπηρεσία OBEX.
Wifi – Wireless Fidelity. Αυτό χρησιμοποιείται για να συνδέσετε τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές σε ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης δικτύου κοντά στην περιοχή της συσκευής. Το Wifi έχει διαφορετικά πρότυπα που υπαγορεύουν τη μέγιστη ταχύτητα και το εύρος της. Το 802.11g/n/ac είναι κάποια από αυτά. Το 802.11n είναι ίσος το πιο κοινό αυτή τη στιγμή και προσφέρει έως και 600Mbps. Ένα τηλέφωνο με Wi-Fi θα επιτρέψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο μόνο εάν έχετε ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης σε κοντινή απόσταση.
SMS – Simple Message Service. Έναμήνυμακειμένου.
MMS – Multi Media Service. Αυτό χρησιμοποιεί τεχνολογία GPRS για να στείλει ένα μήνυμα που περιέχει γραφικά και ήχους σε ένα άλλο τηλέφωνο.
GPS – Global Positioning System. Αυτό χρησιμοποιείται για να εντοπίσει τη θέση της συσκευής με τη χρήση γεωγραφικών σταθερών δορυφόρων. Ένα smartphone εξοπλισμένο με κάποιο λογισμικό πλοήγησης θα σας «ξελασπώσει» αρκετές φορές προκειμένου να βρείτε μια οδό και να κατευθυνθείτε προς τα εκεί. Μπορεί να δείτε το ακρωνύμιο A-GPS. Αυτό σημαίνει Assisted GPS, και να χρησιμοποιεί δεδομένα που κατεβάζει από το internet προκειμένου να συγχρονίσει ταχύτερα με κάποιους δορυφόρους κατα την έναρξη της χρήσης του.
PDA – Personal Digital Assistant. Μιασυσκευήπουπαρέχει PIM (Personal Information Management) λειτουργικότητα. Με απλά λόγια, αυτό είναι ένα ημερολόγιο, επαφές, λίστα εργασιών και μηνύματα. Στην πραγματικότητα, μια συσκευή PDA αναφέρεται συνήθως σε μια συσκευή με οθόνη αφής.
Smartphone – Ο όρος Smartphone τώρα σημαίνει οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να προσφέρει τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, Internet και ο Organizer. Όλα πλέον τα σύγρονα τηλέφωνα ονομάζονται “smartphones”.
USB – Universal Serial Bus. ToUSB (1.0, 2.0, 3.0) είναι ένα πρωτόκολλο σύνδεσης που επιτρέπει συσκευές να συνδέονται μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να συνδέσετε την συσκευή σας με έναν πχ προσωπικό υπολογιστή και να μεταφέρετε αρχεία ή απλά να φορτίσετε τη συσκευή σας.
Blackberry – Μια τηλεφωνική συσκευή που κατασκευάστηκε από τη Research In Motion (RIM).Το Blackberry είναι τώρα συνώνυμο με συσκευές e-mail. Οι εταιρείες που θέλουν να χρησιμοποιούν Blackberrys θα πρέπει να εγκαταστήσετε το Blackberry Enterprise Server στο δίκτυό τους για να τρέξει παράλληλα με ένα διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Microsoft Exchange. Ο χρήστης Blackberry μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλούς ευρέως γνωστούς λογαριασμούς email, όπως Yahoo, Hotmail, Gmail κτλ σε IMAP και POP3 πρωτόκολλα.
Android – Ένα λειτουργικό σύστημα κινητού τηλεφώνου που αναπτύχθηκε από την Google. Το Android είναι ουσιαστικά μια μορφή του Linux (αυτό το κάνει και opensource) που τρέχει κάτω από μια προσαρμοσμένη διεπαφή προγραμματισμού Java. Είναι σχεδιασμένο για να ανταγωνιστεί με το iOS λειτουργικό που χρησιμοποιεί η Apple.
Windows Mobile – Ένα λειτουργικό σύστημα κινητού τηλεφώνου που αναπτύχθηκε από τη Microsoft. Το Windows Mobile είναι η εξέλιξη των Windows CE, μια έκδοση των Windows η οποία είχε φτιαχτεί για να τρέχει σε μικρές απλές συσκευές.
Symbian – Ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά που ανήκει εν μέρει και χρησιμοποιείται σε μαγάλο βαθμό από τη Nokia. Πλέον το λογισμικό αυτό είναι «απαρχαιομένο» και δεν ανήκει στα 3 ευραίως χρησιμοποιούμενα λογισμικά
iOS– Ένα λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν οι συσκευές της εταιρίας Apple. Σταθερό, αξιόπιστο και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αντίθετα με το Android που είναι ανοικτού κώδικα, το iOS είναι κλειδωμένο λογισμικό και δεν επιτρέπει πολλές παρεμβάσεις από τον χρήστη στο κομμάτι των ρυθμίσεών του. Ο μόνος τρόπος να «ξεκλειδώσει» είναι το jailbreak. Αλλά αυτό είναι μια μεγαλή ιστορία που θα αναλύσουμε άλλη φορά ^^.
Streaming – Οτιδήποτε κάνει κάποιος στο smartphone του το οποίο απαιτεί χρήση δεδομένων (internet) ονομάζεται streaming. Δλδ το να κατεβάσει και να ακούσει μουσική, να δει ένα βίντεο online από το YouTube κτλ.
VoIP – Voice over Internet Protocol. Αντί μια τηλεφωνητική συνομιλία να λάβει χώρα χρησιμοποιώντας μια αναλογική γραμμή ή κυψελοειδή τηλεφωνική σύνδεση, το VoIP λαμβάνει τον αναλογικό ήχο, τον μετατρέπει σε πακέτα δεδομένων και το στέλνει μέσω δικτύου δεδομένων. VoIP χρησιμοποιείται κυρίως σε εταιρείες να εξοικονομήσουν χρήματα από τους λογαριασμούς τηλεφώνου, αλλά και εφαρμογές όπως το Skype, το Viber κτλ.
Πρόσδεση (Tethering) – Σύνδεση κινητού τηλεφώνου με έναν υπολογιστή ή laptop, έτσι ώστε το τηλέφωνο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα κινητό μόντεμ. Αυτό σημαίνει ότι ένα laptop μπορεί να σερφάρει στο Internet μέσω του τηλεφώνου.