Τι μπορεί να γίνει με τους λογαριασμούς Facebook μετά θάνατον;
Οι λογαριασμοί του Face book αυξάνονται καθημερινά με ταχείς ρυθμούς. Την στιγμή λοιπόν που άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν ενταθεί σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης όλο και συχνότερα η δικαιοσύνη πανευρωπαϊκά καλείται να δώσει απάντηση στο ερώτημα τι συμβαίνει με τον προσωπικό λογαριασμό Facebook όταν πεθάνει ο κάτοχος του. Μπορεί κάποιο συγγενικό πρόσωπο να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν ή η σελίδα κάθε θανόντα πρέπει να μένει ανενεργή;
Το καυτό ερώτημα αν κληροδοτείται τελικά ή όχι η πρόσβαση στο λογαριασμό Facebook ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά τον δικαστικό αγώνα μιας οικογένειας στην Γερμανία που διεκδικεί το δικαίωμα της να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό της 15χρονης κόρης της η οποία πέθανε το 2012. Οι γονείς ελπίζουν ότι μέσα από αυτόν τον λογαριασμό μπορούν να διευκρινιστούν τα ακριβή αιτία του θανάτου του κοριτσιού και να διευθετηθούν υπάρχουσες νομικές εκκρεμότητες.
Το Facebook ,ως αρμόδια εταιρεία, άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση που έκανε δεκτό το αίτημα των γονιών, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει συγγενείς να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό γιατί η ιδιωτικότητα άλλων χρηστών στις τηλεπικοινωνίες πρέπει να προστατευτεί.
Τελικά, το εφετείο του Βερολίνου στην τελική του απόφαση φαίνεται να δικαιώνει το Facebook μιας και έγινε αποδεκτό ότι οι συνομιλίες και τα μηνύματα που αντάλλασσε το κορίτσι όπως και κάθε χρήστης μέσω του λογαριασμού του είναι προσωπικά δεδομένα που αφορούν και άλλους χρήστες και πρέπει να προστατεύονται στα πλαίσια της ιδιωτικότητας.
Ολοκληρώνοντας, είναι σαφές ότι η κληροδότηση ενός λογαριασμού Facebook δεν είναι εφικτή λόγο προστασίας των ιδιωτικών επικοινωνιών. Αν ο κάτοχος ενός λογαριασμού πεθάνει το περιεχόμενο του λογαριασμού του μπορεί μετά από αίτημα των συγγενών να διαγραφεί από τους εξυπηρετητές της Facebook ή να μετατραπεί σε memorial page μια σελίδα δηλαδή με κλειδωμένο περιεχόμενο όπου οι χρήστες μπορούν να ευχηθούν συλλυπητήρια αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες.