Τι πρέπει να προσέξω κατα την αγορά μεταχειρισμένου κινητού

Τι ελέγχουμε όταν αγοράζουμε ένα μεταχειρισμένο κινητό;

 

Πολλοί καταφεύγουμε στην αγορά μεταχειρισμένου κινητού τηλεφώνου καθώς η τιμές των καινούργιων είναι πολλές φορές απλησίαστες. Τι πρέπει όμως να ελέγξουμε κατά την αγορά του τηλεφώνου;

Καταρχήν η συνάντηση που δίνουμε με τον πωλητή πρέπει να είναι σε κλειστό χώρο και με κόσμο πχ μια καφετέρια. Οι λόγοι ευνόητοι…

 

1)     Πιάνουμε το κινητό στα χέρια μας και το κοιτάμε για χτυπήματα. Χτυπήματα συνήθως δηλώνουν πτώση της συσκευής. Τις γρατζουνιές δε τις φοβάσαι.

2)     Ελέγχουμε την οθόνη για γδαρσίματα ή ρωγμές. Αν πρόκειται για οθόνη αφής ελέγχουμε διεξοδικά την λειτουργία της ότι ανταποκρίνεται σε όλα τα σημεία. Επίσης ελέγχουμε τη φωτεινότητα και τις ρυθμίσεις της οθόνης.

3)     Εισάγουμε την simκάρτα μας και περιμένουμε να δούμε ότι το κινητό έπιασε το δίκτυό μας. Σε περίπτωση που παραμένει στο «αναζήτηση» ή δεν εμφανίζει δίκτυο τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

4)     Ελέγχουμε το WiFi ότι ανοίγει / κλείνει και ότι βρίσκει δίκτυα (δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρει κάποιο όπου και να πας).

5)     Ελέγχουμε ότι το Bluetooth ανοίγει και κλείνει.

6)     Ελέγχουμε το γυροσκόπιο από την εφαρμογή της πυξίδας ή ανοίγοντας μια άλλη εφαρμογή και αλλάζοντας την κλίση του τηλέφωνου από κατακόρυφη σε οριζόντια.

7)     Ελέγχουμε το GPS από GoogleMaps ή από κάποια άλλη εφαρμογή χαρτών / πλοήγησης.

8)     Ελέγχουμε τα κουμπιά ένα-ένα ότι λειτουργούν όπως πρέπει. Power, φωνή +-, κουμπί home, κουμπί backκτλ

9)     Κάνουμε μια κλήση και ακούμετον ήχο του ακουστικού (αν είναι ικανοποιητικός), του μεγαφώνου, του μικροφώνου (ότι σε ακούνε) και τον αισθητήρα εγγύτητας (proximitysensor). Κατά την σωστή λειτουργία του αισθητήρα πρέπει η οθόνη να σβήνει όταν πλησιάζουμε το τηλέφωνο στο κεφάλι μας.

10)  Κάνουμε μια ηχογράφηση να δούμε ότι λειτουργεί σωστά το μικρόφωνο.

11)  Ελέγχουμε την λειτουργίας της κάμερας(μπρος και πίσω).

12)  Ελέγχουμε τους αισθητήρες υγρασίας (σε όσους έχεις πρόσβαση). Αισθητήρας υγρασίας είναι ένα λευκό μικρό κομμάτι το οποίο όταν το τηλέφωνο βρέχεται αυτό γίνεται κόκκινο δηλώνοντας ότι πέρασε από εκεί υγρασία. Συνήθως υπάρχει ένας δίπλα από της επαφές της μπαταρίας. Αν δούμε έστω και έναν κόκκινο δεν προχωράμε σε αγορά.

13)  Ελέγχουμε την μπαταρία αν έχει φουσκώματα ή έχει οξειδωθεί.

14)  Ελέγχουμε ότι λειτουργεί η δόνηση

15)  Δοκιμάζουμε ένα ζευγάρι ακουστικά για να διαπιστώσουμε ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα το jackσύνδεσης.

16)  Αν υπάρχει δυνατότητα θα πρέπει να ελέγξετε και την επαφή φόρτισης. Βάζετε τον φορτιστή και τον κουνάτε ελαφρά να δείτε ότι δεν κάνει διακοπές στην φόρτιση.

17)  Σε περίπτωση iphone θα πρέπει ο κάτοχος να απενεργοποιήσει μπροστά σας το “Findmyiphone”. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσετε αν η συσκευή δεν είναι κλεμμένη και ότι πράγματι ανήκει σε αυτών

 

Αν στους παραπάνω ελέγχους δεν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην αγορά της συσκευής. Δεν ξεχνάμε ότι ΟΛΕΣ οι συσκευές smartphone έχουν 2 χρόνια εγγύηση και φυσικά ο αρχικός κάτοχος πρέπει να σας δώσει την απόδειξη αγοράς. Σε περίπτωση που δεν την έχει θα πρέπει να έχετε στο νού σας ότι η συσκευή μπορεί να είναι κλεμμένη.

Προσφορά 20% Έκπτωση σε όλους τους φοιτητές για την επισκευή κινητών ή υπολογιστών!