Πως να διαλέξεις το ιδανικό κινητό για σένα

Πιο είναι το ιδανικότερο Smartphone για σένα; Τι πρέπει να σκεφτείς σχετικά με το λογισμικό και τη συσκευή;

Πριν προβείτε στην αγορά κάποιου σύγχρονου κινητού (smartphone) θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο βάση των απαιτήσεων σας. Αυτό θα σας γλιτώσει από τα πολλά περιττά έξοδα που θα κάνετε αγοράζοντας κάτι το οποίο ουσιαστικά είναι πολύ πιο σύγχρονο από αυτό που πραγματικά χρειάζεστε.

ΣΥΣΚΕΥΗ

Επεξεργαστής

Όσο πιο ταχύτερος ο επεξεργαστής της συσκευής σας, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να εκτελέσει πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα. Ο επεξεργαστής σας μπορεί να είναι μονοπύρινος, διπύρηνος, και στα πιο σύγχρονα κινητά τετραπύρηνος ακόμη και οκταπύρηνος. Εκτός από τους πυρήνες ο επεξεργαστής χαρακτηρίζεται και από την ταχύτητά του ξεκινώντας από 1Ghz.

Οθόνη

Η οθόνες στα smartphonesποικίλουν αλλά θα ήταν καλό το νέο σας τηλέφωνο να έχει οθόνη τουλάχιστον 3,5 ιντσών (για να μην σας βγαίνουν τα μάτια προκειμένου να διαβάσετε κάτι). Κινητά με οθόνη 3,5 έως και 4,5 ιντσών είναι εύκολα στη μεταφορά και τη χρήση αλλά ίσως σας δυσκολέψουν στην περιήγηση στο internet ή στην προβολή κάποιου βίντεο. Αντιθέτως, κινητό με οθόνη +-5 ιντσών θα είναι πολύ βολικό στα 2 τελευταία αλλά δύσκολο στην μεταφορά.

Αποθήκευση

Σημαντικό χαρακτηριστικό καθώς σε κάποια κινητά ο χώρος αποθήκευσης δεν είναι επεκτάσιμος. Στην ουσία το μέγεθος αυτό καθορίζει πόσες εφαρμογές, φωτογραφίες και γενικά αρχεία μπορείτε να αποθηκεύσετε στο τηλέφωνό σας. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσετε πρώτα τι θέλετε να κρατάτε σε αυτό και μετά να κατευθυνθείτε στην αντίστοιχη επιλογή. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν εσωτερική μνήμη που ξεκινάει από τα 1gb και μπορεί να φτάσει και τα 64gb. Επίσης πολλά από αυτά έχουν επεκτάσιμη μνήμη απλά χρησιμοποιώντας μια εξωτερική κάρτα αποθήκευσης (πχ microSD)

Πλοήγησηστο διαδίκτυο

Μέχρι τώρα σχεδόν όλα τα κινητά χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία 3Gπετυχαίνοντας ταχύτητα έως και 14mbps. Πλέον υπάρχει και η τεχνολογία 4G με την οποία κάποιος μπορεί να πετύχει 10πλάσια ταχύτητα από αυτή του ή του 3G. Δυστυχώς ακόμα αυτή η τεχνολογία δεν υποστηρίζετε από όλες τις συσκευές, δεν υποστηρίζετε από όλους τους Ελληνικούς παρόχους και δεν υποστηρίζετε και σε όλες τις περιοχές.

Κάμερα

Πλέον όλα τα σύγχρονα κινητά είναι εξοπλισμένα με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή η οποία πολλές φορές είναι υψηλής ανάλυσης και μπορεί να γράψει και HDvideo. Παράλληλα με αυτή έχουν και μια ακόμα φωτογραφική μηχανή χαμηλότερης ανάλυσης που συνήθως χρησιμοποιείται για τις βιντεοκλήσεις σας πχ μέσω skypeή viber

Μαζί με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά πολλά smartphonesείναι εξοπλισμένα και με διάφορες άλλες λειτουργίες. Σχεδόν όλα έχουν πλέον WiFi, Bluetooth, Gps(για να μπορείτε να χρησιμοποιείται κάποιο λογισμικό πλοήγησης), γυροσκόπιο κτλ.

Μην ξεχνάτε ότι όσο μεγαλύτερη οθόνη και επεξεργαστής, όσο περισσότερες λειτουργίες του τηλεφώνου χρησιμοποιείται καθημερινά, τόσο και πιο γρήγορα θα ξοδεύεται την μπαταρία σας. Αυτό σημαίνει ότι ένα smartphoneσε κανονική χρήση χρειάζεται περίπου 1 φορά φόρτιση κάθε 1 ½ – 2 ημέρες.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τι λειτουργικό σύστημα πρέπει να επιλέξω;

Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν τα εξής λειτουργικά: Android (ανοικτό λογισμικό που έχει αναπτυχθεί από την Google), Windows Phone (το γνωστό λειτουργικό της Microsoft), Apple iOS (λειτουργικό της εταιρίας Apple) και BlackBerry OS (λειτουργικό των τηλεφώνων Blackberry).

Apple iOS

Το συγκεκριμένο λειτουργικό είναι της εταιρίας Appleκαι θα το βρείτε μόνο στα iPhoneκαι σε κάποιες άλλες συσκευές όπως ipad. Είναι ιδιαιτέρως εύκολο στη χρήση και έχει χιλιάδες εφαρμογές τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε και να δουλέψετε. Η χρήση του σε περιορισμένα μοντέλα της μητρικής εταιρίας καθώς και η τεχνογνωσία της Appleτο εχουν καταστήσει το πιο σταθερό και αξιόπιστο λειτουργικό.

Google Android

Το Android θα το βρείτε στα περισσότερα smartphones όπως τα Samsung, LG, HTCκτλ. όπως και σε πολλά κινητά μικρότερης αγοραστικής αξίας και φυσικά μικρότερων δυνατοτήτων. Διαθέτει χιλιάδες εφαρμογές τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε και να δουλέψετε και συγχρονίζει σχεδόν άψογα με πολλές από τις υπηρεσίες της googleόπως πχ το Gmail. Είναι πιο σύνθετο απο το AppleiOSαλλα ταυτόχρονα παρέχει περισσότερη ελευθερία και  δυνατότητες παραμετροποίησης στο χρήστη.

Windows Phone

Το Windows Phone θα το συναντήσετε σε smartphones όπως τα Nokia, Sony, HTCκαι Samsung. Είναι εύκολο στη χρήση (παρόλο που με την πρώτη ματιά θα σας παραξενέψει) και πολύ γρήγορο. Θα βρείτε και σε αυτό πολλές εφαρμογές για να κατεβάσετε και συνεργάζεται σχεδόν άψογα με τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν windows.

BlackBerry OS

Σαν λογισμικό θα το βρείτε  μόνο στα της BlackBerry. Έχει πολλά πλεονέκτημά και λειτουργίες σε ότι αφορά emailκαι μηνύματα. Θα βρείτε και για αυτό αρκετές εφαρμογές αλλά σίγουρα όχι στην πληθώρα των εφαρμογών των 3ών παραπάνω λειτουργικών.

Symbian

Μπορεί ο νέος να είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Το Symbianείναι ένα από τα πρώτα λειτουργικά που χρησιμοποιούσε κυρίως η Nokia. Πλέον δεν χρησιμοποιείται στα νέα smartphones.

Παρακάτω θα δείτε το μερίδιο της αγοράς που έχουν τα λειτουργικά συστήματα.

Όπως θα δείτε πρώτο λόγο έχουν τα Androidκαι iOS και μετα ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα.

Διαβάστε ακόμη: