Δειτε αν το iPhone σας έχει τον καλό ή τον κακό επεξεργαστή

Πριν λίγες ημέρες δόθηκε στην Ελληνική αγορά το νέο iPhone 6s και 6s plus. Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζετε ότι ένα iPhone 6s μπορεί να διαφέρει από ένα άλλο σε επίπεδο επεξεργαστή;

iphone chipsetΥπάρχουν 2 εκδόσεις Α9 επεξεργαστών που φοράνε τα iPhone 6s, ένας εκ των οποίων έχει μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας.

Ό ένας επεξεργαστής είναι κατασκευασμένος από την Samsung με 14nm διεργασίες και ο άλλος (ελαφρός μεγαλύτερος) είναι από την TSMC. Ο λόγος που η Apple χρησιμοποίησε 2 κατασκευαστές είναι για να καλύψει την μεγάλη ζήτησή σε υλικό και να μην προκύψουν τα γνωστά προβλήματα που είχε η εταιρία στο παρελθόν με την κυκλοφορία των νέων iPhone.

Οι 2 επεξεργαστές όμως δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Παρόλο που όλα τα benchmarks δείχνουν την ίδια ισχύ, η κατανάλωση μπαταρίας (και η θερμοκρασία) είναι διαφορετική. Σύμφωνα με διάφορα φόρουμ, τα κινητά που έχουν τον επεξεργαστή της TSMC έχουν περίπου 2 ώρες παραπάνω διάρκεια μπαταρίας και λειτουργούν σε μικρότερη θερμοκρασία

Βεβαίως αυτο δεν είναι απόλυτο – πρώτα απο ολα γιατι τα benchmark ταξινομούν τους επεξεργαστές με συγκεκριμένο τρόπο, που δεν αντανακλά επακριβώς την χρήση στην καθημερινή μας ζωή. Αν θέλετε να δείτε και εσείς ποιο μοντέλο επεξεργαστή φοράει το iPhone σας μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Lirum Device Info Lite – System Monitor και να δείτε τον αριθμό μοντέλου στην κεντρική της σελίδα. N66AP στο iPhone 6s Plus ή N71AP στο iPhone 6s σημαίνει επεξεργαστής της Samsung ενώ αντίστοιχα N66MAP ή N71MAP σημαίνει επεξεργαστής της TSMC.

Διαβάστε ακόμη