Μελέτες δείχνουν οτι τα smartphones μας αλλάζουν τον εγκέφαλο!

Ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται στην τεχνολογία της οθόνης αφής των smartphones, λένε ερευνητές που πραγματοποίησαν μια μελέτη σε εθελοντές.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κάτι που ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) για να μετρήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Σαφείς διαφορές βρέθηκαν μεταξύ των χρηστών smartphones και  ανθρώπων που χρησιμοποιούν  “συμβατικά” κινητά τηλέφωνα. Οι χρήστες smartphone είχαν πιο συντονισμένα δάκτυλα και αντίχειρες, με βάση τις μετρήσεις EEG τους.

Από τους 37 εθελοντές, οι 26 είχαν smartphones, ενώ 11 χρησιμοποιούσαν παλιομοδίτικα κινητά τηλέφωνα.

H EGG μετράει και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου

Οι μετρήσεις EEG έλεγξαν τα ηλεκτρικά μηνύματα που αποστέλλονται μεταξύ του εγκεφάλου και τών χεριών, μέσω των νεύρων. Τοποθετήθηκαν πολλαπλά ηλεκτρόδια στο κεφάλι του εθελοντή και κατέγραψαν τις συναλλαγές αυτών των αισθήσεων.

Από αυτό, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δημιουργήσουν μια εικόνα για την ποσότητα εγκεφαλικού ιστού που διατίθεται σε μία συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ορατές διαφορές μεταξύ χρηστών smartphones και χρηστών συμβατικών τηλεφώνων. Οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερες μετρήσεις εγκεφαλικής δραστηριότητας EEG, και μάλιστα φάνηκε να συνδέεται με το πόσο συχνά χρησιμοποιούν τις οθόνες αφής.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology είναι λογικά, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι εύπλαστος και μπορεί να διαμορφωθεί από την εμπειρία.

Για παράδειγμα στους βιολιστές, η περιοχή του εγκεφάλου που εκπροσωπούνται τα δάκτυλα που παίζουν το όργανο, είναι μεγαλύτερη από ότι στους μη-μουσικούς. Οι ερευνητές πλέον υποψιάζονται ότι το ίδιο ισχύει και με τα smartphones, η επαναλαμβανόμενη χρήση ακονίζει τον εγκέφαλο.

Ο συγγραφέας της μελέτης Arko Ghosh, από το Ινστιτούτο Νευροπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, δήλωσε :” Ήμουν πραγματικά έκπληκτος από τις αλλαγές που δημιουργήθηκαν όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα smartphones.”

Ο ίδιος είπε ότι η ανακάλυψη υπογραμμίζει πόσο μεγάλο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής αποτελούν πλέον τα smartphone.

Πηγή: BBC

Διαβάστε ακόμη