Γιατί το κινητό μου καθυστερεί και ζεσταίνεται το καλοκαίρι;

heatΈχετε παρατηρήσει το καλοκαίρι τη συσκευή σας να υπερθερμαίνεται, να καθυστερεί ή να τελειώνει γρήγορα η μπαταρία; Όσο οι  θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τόσο ανεβαίνει και ο κίνδυνος να επηρεαστούν αρνητικά οι λειτουργίες των ηλεκτρονικών σας συσκευών. Τηλέφωνα, tablets και laptops τα οποία έχουν αφεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες σίγουρα θα δυσλειτουργούν ή  θα βγάλουν προβλήματα.

Γιατί το τηλέφωνο μου καθυστερεί στη ζέστη?

Οι επεξεργαστές είναι ευαίσθητοι στη ζέστη. Όσο πιο ζεστοί είναι , τόσο πιο αργά τρέχουν καθώς πρέπει να μειώνουν την χρήση ενέργειας για να μην υπερθερμανθούν.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται καθώς όταν το τηλέφωνο καθυστερεί, μένει ανοικτό περισσότερη ώρα και τραβάει επιπλέον ενέργεια από τη μπαταρία για περισσότερη ώρα,  που έχει σαν συνέπεια να αυξάνεται η συνολική θερμοκρασία περαιτέρω

Γιατί ράγισε η οθόνη μου, όταν το άφησα στο αμάξι?

Τα λεπτά στρώματα κρυστάλλων μιας οθόνης μπορεί να φουσκώσουν, σε συνθήκες ακραίας ζέστης, που σημαίνει οτι κάποια pixel θα καούν ή θα δημιουργηθεί ρωγμή στο τζάμι. Αν αφήνετε το κινητό σας σε κλειστούς  χώρους εκτεθειμένους στο ήλιο, όπως τα αμάξια μας,  πάτε γυρεύοντας για προβλήματα…

Γιατί τελειώνει η μπαταρία μου?

Την υψηλότερη καταπόνηση στη ζέστη τη δέχεται η μπαταρία.
Οι μπαταρίες είναι πακέτα με χημικά που αντιδρούν για να παράγουν ηλεκτρισμό, που με τη σειρά του παράγει θερμότητα. Η υψηλή θερμοκρασία θα μειώσει τη διάρκεια της και θα κάνει το κινητό να φορτίζει αργότερα (καθώς και η ίδια η φόρτιση παράγει θερμοκρασία) ενώ η μπαταρία επίσης μπορεί να φουσκώσει ή ακόμα και να σκάσει. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί διαρροή υγρών (αν πρόκειται για μπαταρία λιθίου).

Γενικά η χρήση του κινητού μας σε συνθήκες ανω των 30oC θα προκαλέσουν μείωση της συνολικής διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Για περισσότερα σχετικα με τη σωστή χρήση της μπαταριάς του κινητού σας, μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας εδώ

Επίσης με την ακραία ζέστη τα εσωτερικά κυκλώματα μπορεί να τραυματιστούν και να προκληθεί μια σειρά από βλάβες όπως απώλεια δεδομένων ή άλλες δυσλειτουργίες .

Πλέον πολλές σύγχρονες συσκευές μας ενημερώνουν αν υπάρξει επικίνδυνη αύξηση θερμοκρασίας στη συσκευή. Τα καινούργια iPhone έχουν ενσωματωμένη τη λειτουργία αυτή ενώ για τους χρήστες Android υπάρχει το Cooler Master

Καθώς λοιπόν είμαστε στο μέσο του καλοκαιριού καλό είναι να έχουμε μερικούς τρόπους στο μυαλό μας για να προστατεύουμε  το κινητό μας από τη ζέστη.

Πως μπορείτε να κρατήσετε της συσκευή σε κανονικά επίπεδα θερμοκρασίας

  • Μην αφήνετε τη συσκευή στο αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο αυξάνεται πολύ γρήγορα και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συσκευή σας.
  • Σβήστε τη συσκευή σας ή κλείστε εφαρμογές, Bluetooth, wifi και LTE. Τα iphone απενεργοποιούν κάποια από τα παραπάνω σε περίπτωση που ανεβεί δραματικά η θερμοκρασία στη συσκευή (μέχρι αυτή να πέσει) αλλά αν θέλετε να την κρατήσετε ανοικτή μπορείτε να απενεργοποιήσετε κάποια από αυτά ώστε να μην ανεβάζει θερμοκρασία το τηλέφωνό σας.
  • Μην έχετε όλες τις συσκευές σας μαζί τη μία κοντά στην άλλη. Το να έχετε στην τσάντα σας το τηλέφωνό σας, το tablet σας και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε λειτουργία σημαίνει ότι εκλύεται μεγαλύτερη θερμότητα. Καλύτερα να της έχετε χωριστά για να «αναπνέουν» καλύτερα.
  • Μην προσπαθήσετε να κρυώσετε γρήγορα μια ζεστή συσκευή. Αν το τηλέφωνό σας υπερθερμανθεί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να το βάλετε αμέσως στο πιο κρύο μέρος που θα βρείτε. Αν το κάνετε τότε ο ζεστός αέρας θα εγκλωβιστεί στο εσωτερικό και θα μετατραπεί σε νερό. Πρέπει η ισορρόπηση θερμοκρασίας να γίνει σταδιακά.
  • Αν έχετε τη συσκευή σας σε κάποια θήκη θα είναι καλά να την αφαιρέσετε μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.
  • Μην αφήνετε τη συσκευή σας κατευθείαν κάτω από τον ήλιο. Καταλαβαίνετε ότι η θερμοκρασία σε ένα σκιερό μέρος είναι πολύ πιο χαμηλή από αυτή κάτω από τον ήλιο

Τηρώντας κάποια από τα παραπάνω είμαστε σίγουροι ότι θα αποφύγετε διάφορα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την αύξηση θερμοκρασίας στο εσωτερικό της συσκευή σας.

Διαβάστε ακόμη