Πόσο ασφαλή είναι τα fingerprint scanner στα κινητά;

Όλα τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας είναι εξοπλισμένα με fingerprint scanner (αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος) που λειτουργούν ως fingerprint_featuredένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας. Είναι όμως τόσο ασφαλή όσο οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λένε ότι είναι;

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι τα fingerprint scanner δεν είναι αλάνθαστα. Ειδικά τα πρώτα κινητά που διαθέτουν αυτήν
την τεχνολογία, έχουν πρόβλημα στην ανάγνωση του δακτυλικού αποτυπώματος όταν το δάκτυλο που σκανάρουν είναι βρώμικο, ιδρωμένο ή έχει ουλές. Αυτό γιατί πολλοί αισθητήρες σκανάρουν το δακτυλικό αποτύπωμα σαν φωτογραφία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να διακρίνει το πραγματικό δάκτυλο από ψεύτικο. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ασφάλεια των συσκευών. Πολλά από αυτά τα προβλήματα θα λυθούν όταν η υπερηχητική τεχνολογία σκαναρίσματος εμφανιστεί στις συσκευές. Το πρόβλημα ασφαλείας των fingerprint scanners εμφανίστηκε στις αρχές του 2015, όταν πρωτοεμφανίστηκε αυτή η τεχνολογία, και είχε ως αποτέλεσμα χάκερ να καταφέρουν να κλέψουν τις φωτογραφίες με τα δακτυλικά αποτυπώματα του χρήστη, και να ξεκλειδώσουν τα τηλέφωνα.

Επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν πόσο εύκολα μπορεί να κλαπεί ένα δακτυλικό αποτύπωμα, από μια φωτογραφία υψηλής vkansee-fingerprint-scanner-02ανάλυσης, τραβηγμένη από SLR φωτογραφική fingeprintμηχανή με δυνατό ζουμ, ακόμα και από μια φωτογραφία περιοδικού σε υψηλή ανάλυση μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά (με την ίδια μέθοδο μπορεί να υποκλαπεί και η ίριδα του ματιού, για ξεκλείδωμα τηλεφώνων με iris scanner). Όταν έχει μαθευτεί ένας κωδικός ξεκλειδώματος μπορείτε πολύ απλά να τον αλλάξετε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε αντίθετη περίπτωση, με το δακτυλικό αποτύπωμα δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τις διαφημίσεις του marketing για την ασφάλεια του fingerprint scanner.

Αν διαθέτετε συσκευή με αυτή την τεχνολογία, σας παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές να ακολουθήσετε για την ασφάλεια της συσκευής σας:

  1. Μην χρησιμοποιείτε τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος για να ξεκλειδώνετε τραπεζικές εφαρμογές (παρόλο που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λένε το αντίθετο). Αν κλαπεί το κινητό σας, το δακτυλικό αποτύπωμά σας βρίσκεται στην επιφάνεια της συσκευής και μπορεί να αντιγραφεί πολύ εύκολα.fingerprintsensor
  2. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τον δείκτη ή τον αντίχειρα για το ξεκλείδωμα της συσκευής, όταν αυτά τα δάχτυλα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την λειτουργεία της, και είναι εύκολο να αντιγραφούν από την οθόνη ή από άλλα μέρη.
  3. Αν παρόλα αυτά χρησιμοποιείτε fingerprint scanner, θα ήταν πιο φρόνιμο να χρησιμοποιήσετε και άλλη εφαρμογή για επιπλέων ασφάλεια. Όπως για παράδειγμα μια εφαρμογή για εντοπισμό της συσκευής, και για απομακρυσμένο έλεγχο (διαγραφή, κλείσιμο, καθαρισμός προσωπικών δεδομένων).

Σε γενικές γραμμές οι αναγνώστες δακτυλικού αποτυπώματος είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη αλλά μην βασίζεστε απόλυτα σε αυτή. Χρησιμοποιείστε δικλίδες ασφαλείας, όπως είναι κωδικοί πρόσβασης και άλλα μέτρα ασφαλείας.

Διαβάστε Ακόμη: