5 λόγοι που ο υπολογιστής μας δεν αποδίδει όπως πρώτα

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και στην καθημερινότητά μας. Κάθε σπίτι διαθέτει και από έναν υπολογιστή είτε για επαγγελματική χρήση, είτε για προσωπική. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που ο υπολογιστής μας δεν αποδίδει όπως όταν ήταν καινούριος; Θα απαριθμήσουμε 5 κύριους λόγους καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους.

1. Γεμάτος σκληρός δίσκος.

Αγοράσαμε καινούριο υπολογιστή και αρχίσαμε να τον φορτώνουμε με προγράμματα καθώς και με αρχεία. Παρατηρούμε ότι μετά από κάποιους μήνες, ο υπολογιστής μας δεν «φορτώνει» όπως έκανε στην αρχή ή μας βγάζει ενδείξεις γεμάτης μνήμης. Ένα σημαντικό λάθος που κάνουν Full open drive ( Main Product Render).jpg907fcfd2-a3c0-44ef-91f7-0d53c7eddb3cOriginalοι περισσότεροι από εμάς, είναι ότι δεν κάνουμε σωστή απεγκατάσταση προγραμμάτων που δεν χρησιμοποιούμε πια. Κύριος λόγος που ο σκληρός δίσκος του
υπολογιστή μας γεμίζει, είναι ότι υπάρχουν πολλά «σκουπίδια» από προγράμματα που δεν έχουμε καταργήσει σωστά χωρίς παρόλα αυτά να φαίνονται στον υπολογιστή μας. Θα πρέπει να προσέξουμε τι προγράμματα εγκαθιστούμε, καθώς και πώς θα μπορέσουμε να τα σβήσουμε οριστικά, ώστε να μην καταλαμβάνουν πια χώρο στο σύστημά μας. Σε περίπτωση που ο σκληρός δίσκος μας είναι γεμάτος από προσωπικά μας αρχεία (φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, κ.α.), θα πρέπει να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας. Παλιότερα χρησιμοποιούσαμε cd για να αποθηκεύσουμε τα αρχεία αυτά και να αδειάσουμε λίγο τον υπολογιστή μας. Πλέων ο πιο διαδεδομένος τρόπος “backup” είναι τα USB stick ή οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι.

Μια επίσης πολύ καλή λύση για τον γεμάτο σκληρό δίσκο είναι η αγορά 2ου σκληρού, τον οποίο τον εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας ώστε να μεγαλώσουμε την ήδη υπάρχουσα χωρητικότητα. Τον τελευταίο καιρό, πολύ διαδεδομένοι είναι οι σκληρή δίσκοι Solid-State Drive (SSD) οι οποίοι διαθέτουν διαφορετική τεχνολογία καταχώρησης δεδομένων, κάνοντάς τους πιο γρήγορους από τους απλούς σκληρούς δίσκους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε τον υπολογιστή μας αισθητά πιο γρήγορο και να αυξήσουμε την χωρητικότητά του παράλληλα.

2. Εγκαταστημένα προγράμματα

Πριν προβούμε σε αγορά υπολογιστή, ένα σημαντικό κριτήριο που πρέπει να εξετάσουμε πριν επιλέξουμε τα χαρακτηριστικά του, είναι να επικεντρωθούμε στην χρήση που θα κάνουμεhqdefault, καθώς και στα προγράμματα που θέλουμε να του εγκαταστήσουμε. Υπάρχουν προγράμματα τα οποία έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, και θα πρέπει να τις λάβουμε υπόψιν μας κατά την αγορά του υπολογιστή.
Η μνήμη (RAM) του υπολογιστή είναι ενα από τα σημαντικά κομμάτια του Hardware που είναι υπεύθυνα για την ταχύτητά του, και είναι και αυτή που φορτώνεται περισσότερο κατά την εκτέλεση ενός προγράμματος. Συνεπώς, αν ο υπολογιστής μας δεν διαθέτει το κατάλληλο μέγεθος μνήμης για την εκτέλεση ορισμένων προγραμμάτων που έχουν μεγάλες απαιτήσεις (σχεδιαστικά προγράμματα, λογιστικά προγράμματα κ.α.) είναι λογικό να καθυστερεί στην εκτέλεσή τους.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν προγράμματα τα οποία είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν κατά την έναρξη του υπολογιστή μας και να καταλαμβάνουν χώρο στην μνήμη RAM και ας μην έχουμε επιλέξει να τα «τρέξουμε».  Αυτός είναι και ένας λόγος που θα πρέπει να προσέχουμε ποια προγράμματα θα εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας.

3. Προσβολή από Iό

Για την σωστή προστασία του υπολογιστή, θα πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει ένα αντιβιοτικό πρόγραμμα (antivirus) το οποίοimage-11 θα είναι αξιόπιστο. Είναι γνωστό σε όλους ότι το ίντερνετ αποφέρει κινδύνους στον υπολογιστή μας και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Για την προστασία του θα πρέπει να χρησιμοποιούμε κατάλληλο antivirus και να πραγματοποιούμε συχνούς ελέγχους για ιούς (συχνά scan του υπολογιστή μας). Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι ο υπολογιστής μας έχει προσβληθεί από ιό, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον τεχνικό να προβεί στον καθαρισμό του ή ακόμα και σε format ολόκληρου του υπολογιστή. Για την αποφυγή κινδύνων, εκτός από την εγκατάσταση του antivirus, θα πρέπει να μην επισκεπτόμαστε αναξιόπιστες σελίδες στο ίντερνετ και να αποφεύγουμε τις διαφημιστικές πινακίδες που υπάρχουν στις διάφορες σελίδες.

LbuPxXsP-laptop-smoking-s-4. Υπερθέρμανση

Ο υπολογιστής αποτελείται από ηλεκτρονικές πλακέτες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την λειτουργεία του. Αυτές οι πλακέτες, έχουν την τάση να ανεβάζουν θερμοκρασία σε ορισμένα σημεία,
γι’ αυτό και υπάρχουν ψυκτικά συστήματα (ανεμιστήρες) για την αποφυγή της αύξησης θερμοκρασίας. Με την πάροδο του χρόνου, είτε επειδή ο υπολογιστής υπερφορτώνεται από τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, είτε επειδή οι αεραγωγοί που διαθέτει ο υπολογιστής μας έχουν φράξει από σκόνες, η θερμοκρασία που αναπτύσσει είναι πολύ μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια, με αποτέλεσμα να είναι αργός στην λειτουργεία του. Για την επίλυση του προβλήματος, θα πρέπει να εμπιστευτείτε τον υπολογιστή σας σε ειδικούς, όπου θα φροντίσουν να ανοίξουν τον υπολογιστή σας και να προβούν στις απαραίτητες λειτουργίες καθαρισμού του και αντικατάστασης της θερμοαγώγιμων υλικών στα σημεία που καθορίζει ο κατασκευαστής.

5. Κακή χρήση

Όλα τα παραπάνω είναι προβλήματα που εμφανίζονται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχει όμως και ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην κακή απόδοση του υπολογιστή μας. Αυτός είναι η κακή χρήση που κάνουμε εμείς. Παραθέτουμε ορισμένα σημάδια κακής χρήσης του υπολογιστή μας:

  • Θα πρέπει να αποφεύγονται τα χτυπήματα ή οι πτώσεις του λάπτοπ από ύψοςLaptopCracked
  • Θα πρέπει να αποφεύγουμε να φέρνουμε σε επαφή τον υπολογιστή μας με νερό και με υγρά γενικά που μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα.
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται να φράζονται οι θύρες εξαερισμού ώστε να μην αυξάνεται η θερμοκρασία κατά την λειτουργία.
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται η επισκευή του υπολογιστή από μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση συσκευών μη συμβατών με τις προδιαγραφές του υπολογιστή.

Όλοι οι παραπάνω είναι οι λόγοι που ο υπολογιστής μας δεν αποδίδει όπως όταν ήταν καινούριος. Ωστόσο στα καταστήματά μας, το εξειδικευμένο προσωπικό μας, με άριστη τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο κλάδο, μπορεί να επαναφέρει τον υπολογιστή σας (Desctop ή Laptop) όπως ήταν όταν τον αγοράσατε.

Διαβάστε Ακόμη: