Ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για το USB TYPE-C

Το 99% των ηλεκτρονικών συσκευών διαθέτουν σύνδεση με USB. Από υπολογιστές, κινητά, τάμπλετ,  μέχρι και τηλεοράσεις, διαθέτουν θύρα USB για να συνδέονται με διαφορετικές συσκευές για ανταλλαγή πληροφοριών ή και φόρτιση.

Ύστερα από την εμφάνιση του USB 3.1 βύσματος πίσω το 2013, το επόμενο βήμα είναι το USB TYPE-C. Η ανακοίνωσή του έγινε μαζί με την εμφάνιση του USB 3.1 και προορίζεται να αντικαταστήσει τα βύσματα σε ολοένα και περισσότερες συσκευές.

Το πρώτο βήμα προς την τεχνολογία του TYPE-C την έκανε η Apple με την ενσωμάτωση του 12-pin βύσματος στο τελευταίο Mac Book. Η θύρα αυτή επιτρέπει στο Mac Book όχι μόνο να συνδέεται με όλα τα περιφερειακά αξεσουάρ (ποντίκια, εκτυπωτές κ.α.) αλλά και να φορτίζει το λάπτοπ. Στην συνέχεια η θύρα TYPE-C έκανε την εμφάνισή της στα σχέδια κινητών τηλεφώνων που πρόκειται να έρθουν στην αγορά, όπως είναι το HTC 10, και το LG G5, καθώς και το Galaxy Note 7 και Google Pixel.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα πλεονεκτήματα του βύσματος TYPE-C.

  • Σχήμα και μέγεθος

Το βύσμα TYPE-C είναι το μικρότερο βύσμα USB και δίνει το πλεονέκτημα σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να κατασκευάσουν ακόμα πιο λεπτά τηλέφωνα.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, «μάχονται» για το ποια θα κατασκευάσει το πιο όμορφο και το πιο λεπτό smartphone. Η θύρα TYPE-C, η οποία είναι μικρότερη από οποιαδήποτε θύρα USB, είναι η καλύτερη λύση. Επίσης, η θύρα TYPE-C είναι στρογγυλεμένη και δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να τοποθετεί το καλώδιο και από τις 2 μεριές χωρίς να ελέγχει ποια είναι η πάνω μεριά και ποια η κάτω (reversible port).

  • Συνδεσιμότητα

Η θύρα TYPE-C αποτελεί μια συνέχεια της θύρας 12-pin της Apple.USB-Type-C.svg

Πρόκειται για μια θύρα 24-pin, πράγμα που δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιούνται περισσότερες συν-δέσεις με μια θύρα.

Αυτό σημαίνει ότι μια θύρα μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα (multitasking). Για παράδειγμα, ακουστικά USB-C μπορούν να αναπαράγουν υψηλής ποιότητας ήχο, και παράλληλα να ελέγχουν καρδιακούς παλμούς του χρήστη και να μεταφέρουν τις πληροφορίες πίσω στο κινητό. Αυτό το πλεονέκτημα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση του 3.5mm Jack βύσματος. Ένα βύσμα που υπάρχει από το 1960 και είναι η πιο αναλογική θύρα που υπάρχει και χρησιμοποιείται ακόμα.

hdmi-usb-type-cΞεχάστε τις διαφορετικές θύρες, με μια θύρα TYPE-C, και τον κατάλληλο αντάπτορα, μπορείτε να συνδέσετε όλων των ειδών τα καλώδια (USB, miniUSB, HDMI, ακουστικά κ.α.).

Τέλος, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της θύρας TYPE-C είναι ότι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την απλή θύρα USB καθώς και ότι η φόρτιση της συσκευής γίνεται ταχύτερα.

  • Το μέλλον του TYPE-C

Η θύρα TYPE-C εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες συσκευές,
και σιγά usbTypeCσιγά, με την πάροδο του χρόνου και την τεχνολογική ανάπτυξη, οι απλές θύρες USB θα καταργηθούν. Το πρώτο βήμα στην
ενσωμάτωση της θύρας USB στα smartphone, την έκανε μια κινέζικη εταιρεία η OnePlus η οποία λάνσαρε το κινητό OnePlus 2 το 2015. Στην συνέχεια η Google προχώρησε προς την ίδια κατεύθυνση λανσάροντας τα κινητά Nexus 6P και Nexus 5X στο τέλος της ίδιας χρονιάς. Η θύρα αυτή προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί στις επόμενες ναυαρχίδες της LG και HTC, ενώ προς έκπληξη όλων η Samsung με το Galaxy S7 και S7 edge δεν προτίμησε την θύρα TYPE-C. Παρόλα αυτά, αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της με το Galaxy S8.

  • Ανησυχίες και προβληματισμοί

Η θύρα και το βύσμα TYPE-C έκαναν την εμφάνισή τους, και τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, σε σχέση με τον προκάτοχό τους (θύρες και καλώδια USB). Υπάρχουν όμως μερικές ανησυχίες και μερικοί προβληματισμοί. Παρατηρήθηκαν στις πρώτες συσκευές που εμφανίστηκαν με την θύρα αυτή, ότι το καλώδιο και το βύσμα είναι λίγο ευαίσθητα και προκαλούν προβλήματα. Θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός να ελεγχθεί και να χρησιμοποιηθούν ευρέως οι συσκευές για να καταγραφούν τα προβλήματα και να επιδιορθωθούν.

Επίσης, προβλήματα εμφανίστηκαν σε μερικά καλώδια με βύσμα TYPE-C τα οποία δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές που χρειάζεται κάθε συσκευή, και αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να καταστρέφουν τις θύρες και να προκαλούν την υπερθέρμανση και το  «ψήσιμό» τους. Για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων, η USB-IF (σώμα ρύθμισης connection Standard) δημιούργησε ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στις συσκευές να ελέγχουν την αυθεντικότητα του καλωδίου, όταν αυτό συνδέεται, προτού προχωρήσουν σε μια διεργασία (φόρτιση ή μεταφορά δεδομένων). Τώρα μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει αυτό το πρωτόκολλο στις ήδη υπάρχουσες συσκευές.

Εν κατακλείδι, η θύρα και το βύσμα TYPE-C είναι ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πιο λεπτά smartphones με λιγότερες θύρες, πιο μεγάλες ταχύτητες αποστολής δεδομένων και καλύτερη ποιότητα ήχου. Ανυπομονούμε για την ενσωμάτωση σε όλο και περισσότερες συσκευές.

Διαβάστε Ακόμη: