7 Τρόποι για να προστατέψετε τα μάτια σας από τη χρήση του κινητού

Αν είστε κάποιος από αυτούς που κοιτούν το κινητό τους 150 φορές την ημέρα, τότε τα μάτια σας θα πληρώσουν το τίμημα για αυτόν τον εθισμό.

Κοιτάζοντας το τηλέφωνο, το tablet η και ακόμα τον υπολογιστή σας για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε κουρασμένα και ξηρά μάτια, η και ακόμα σε θολή όραση και πονοκεφάλους. Σκεφτείτε τα μάτια των ζόμπι και θα καταλάβετε 🙂

Ευτυχώς, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την αναπόφευκτη ψηφιακή καταπόνηση των ματιών σας, κάνοντας κάποια απλά πράγματα.

Εδώ είναι 7 εξαιρετικά γρήγοροι και εύκολοι τρόποι για να δώσουν στα μάτια σας μια “ανάσα” κατά την διάρκεια χρήσης του κινητού.

 

1. Ανοιγόκλεισε τα. Πάλι, πάλι και πάλι.

Ανοιγόκλεισε (και περισσότερο απο 1 φορά) τα μάτια, αυτή η κίνηση κρατά τα μάτια υγρά και μειώνει την ξηρότητα και τον ερεθισμό. Όταν κοιτάζουμε την οθόνη του κινητού μας έχουμε την τάση να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας κατά 33% λιγότερο από ότι συνήθως. Κρατήστε τα μάτια σας υγρά ανοιγοκλείνοντας τα, περίπου 10 φορές κάθε περίπου 20 λεπτά. Αυτό βοηθάει στην συγκέντρωση των ματιών.

2. Ελαχιστοποίηση της αντανάκλασης.

Αν δεν έχετε εξοπλήσει το smartphone σας με ένα anti-glare Corning Gorilla Glass η με κάποιο mat φιλμάκι προστασίας, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε κάποιες ενοχλητικές αντανακλάσεις. Η λύση είναι εύκολη και σχετικά οικονομική. Αγοράστε μία τέτοια μεμβράνη και τοποθετήστε τη στην οθόνη του κινητού σας. Οι τιμές κυμαίνονται από 3 ευρώ μέχρι και 15 ευρώ στα καταστήματα μας, με δωρεάν τοποθέτηση. Οι συγκεκριμένες μεμβράνες προστατεύουν και από δακτυλιές.

3. Κάνε διαλειμματα.

Ακούγεται τρομακτικό έτσι? Όμως τα μάτια σας θα σας ευχαριστούν. Ισως έχετε ακούσει για τον κανόνα 20-20-20. Η ιδέα είναι να κάνουμε μικρά διαλειμματα από την οθόνη ανά 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα κοιτάζοντας παράλληλα κάτι το οποίο είναι 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά. Με αυτόν τον τρόπο χαλαρώνουμε τους μύες των ματιών μας.

4. Ρυθμίστε την φωτεινότητα σας.

Έχοντας την οθόνη πολύ σκοτεινή η πολύ φωτεινή στρεσάρει τα μάτια και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εστίασης. Πηγαίνουμε πολύ απλά στις ρυθμίσεις του κινητού και ρυθμίζουμε την φωτεινότητα της οθόνης σχεδόν στο ιδιο επίπεδο με το επίπεδο φωτός στο περιβάλλον γύρω μας. Εκτός βέβαια αν είστε στο απόλυτο σκοτάδι!
Υπάρχουν και εφαρμογές που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία αυτή αυτόματα , όπως το F.Lux.

5. Ρυθμίστε το μέγεθος του κειμένου και την αντίθεση.

Κάνοντας αυτές τις δυο απλές ρυθμίσεις ανακουφίζετε τα μάτια σας. Μεγαλώστε το κείμενο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να διαβάζετε περιεχόμενα σε ιστοσελίδες, μηνύματα, τα email σας και οτιδήποτε άλλο στο τηλέφωνο σας.

6. Κρατήστε την οθόνη καθαρή.

Σκουπίζετε τακτικά την οθόνη σας με ένα στεγνό πανάκι καθαρισμού (μικροϊνών) έτσι ώστε να αφαιρείτε σκόνη, βρωμιές και δακτυλιές.

7. Κρατήστε το κινητό σας πιο μακριά.

Δεν υπάρχει λόγος να έχετε το κινητό σας σε κοντινή απόσταση από το πρόσωπο σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να έχουν το τηλέφωνο τους 12 εκατοστά από το πρόσωπο τους. Δεν είναι καλό. Προσπαθήστε να έχετε την συσκευή σας τουλάχιστον 20-25 πόντους μακριά από τα μάτια σας, έτσι ώστε και αυτά να μην νιώθουν πίεση. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο στην αρχή αλλά δεν θα πάρει και πολύ χρόνο για να το συνηθίσετε.

Διαβάστε ακόμη