Li-Fi: 100 Φορές πιο Γρήγορο WiFi!
Κι όμως μία νέα μορφή παροχής δεδομένων έρχεται να αντικαταστήσει το WiFi, και το όνομα αυτού LiFi ( light-fidelity).
Το Li-Fi επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση δεδομένων και για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί τους λαμπτήρες led για την αποστολή πληροφοριών. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να πιάσει ταχύτητες ως και 100 φορές πιο γρήγορα από το ό,τι το Wi-Fi. Η αγορά για το LiFi έχει προβλεφθεί να έχει ετήσια αύξηση κατά 82%, για τις χρονιές 2013 έως 2018 αγγίζοντας τα 6 δις δολάρια, και με επιμέρους πρόβλεψη τα 113δις για το 2022. H PureLiFi είναι η εταιρία που έκανε την πρώτη παρουσίαση εμπορικά διαθέσιμου LiFi, στο Mobile World Congress του 2014, στην Βαρκελώνη.
Το LiFi , όπως και το WiFi, εκπέμπει δεδομένα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, αλλά ενώ το WiFi χρησιμοποιεί ραδιοκύματα, το LiFi χρησιμοποιεί το φώς. Το φάσμα του φωτός είναι 10.000 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ραδιοσυχνοτήτων, πράγμα που επιτρέπει απίστευτες ταχύτητες. Η επιτροπή τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ άλλωστε έχει προειδοποιήσει ότι το WiFi είναι πολύ κοντά στην πλήρη χωρητικότητα του φάσματος, ενώ το LiFi πρακτικά δεν έχει όριο στην χωρητικότητα του.
Ουσιαστικά το LiFi μεταδίδει δεδομένα σε δυαδικό κώδικα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία VLC ( Visible Light Communication) που αξιοποιεί το φως led. Η μετάδοση γίνεται ανοίγοντας και κλείνοντας το φως σε υψηλή συχνότητα, που το μάτι δεν μπορεί να αντιληφθεί. Και παρόλο που οι λάμπες LED πρέπει να είναι υποχρεωτικά αναμμένες για να λειτουργήσει, ακόμα και φωτεινότητα κάτω από το ανθρώπινο επίπεδο αντίληψης είναι ικανή για επαρκή μετάδοση των δεδομένων.
Το Lifi, λόγω του ότι λειτουργεί με φως, δέν δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, καθιστώντας το ιδανικό για χρήση σε καμπίνες αεροπλάνων, νοσοκομεία και άλλα.
Αλλά το φως έχει και μειονεκτήματα. Το Lifi έχει μικρότερη εμβέλεια, δεν μπορεί να διαπεράσει τοίχους, καθώς και είναι ευαίσθητο σε (φυσικές) παρεμβολές. Παρόλα αυτά, πομπός και δέκτης δεν χρειάζονται να είναι σε άμεση οπτική επαφή, καθώς το φώς μπορεί να αντανακλάται σε τοίχους, φτάνοντας σε ταχύτητες ώς και 70Mbit/s
Οι ιδιαιτερότητες της καινούργιας τεχνολογίας, εχουν στρέψει την προσοχή των ερευνών, σε συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιούν και τις 2 τεχνολογίες συνδυάζοντας τα οφέλη τους.