Πως θα ελευθερώσετε χώρο στην Android συσκευή σας
Ο αποθηκευτικός χώρος στις Android συσκευές σας μπορεί να γεμίσει γρήγορα καθώς κατεβάζετε εφαρμογές, τραβάτε φωτογραφίες, βίντεο κλπ. Συνεχώς προσθέτουμε αρχεία μουσικής, παιχνίδια και άλλα δεδομένα στο τηλέφωνο ή το tablet, παρόλο που κάποιες συσκευές μπορεί να διαθέτουν μόλις μερικά gigabytes χώρο αποθήκευσης. Όσο λιγότερο χώρο έχετε, τόσο καλύτερα θα πρέπει να τον διαχειριστείτε. Αν ωστόσο ο χώρος αυτός είναι πολύ λίγος και εξαντλείται τακτικά, θα πρέπει κάποια στιγμή να αντικαταστήσετε τη συσκευή με κάποια με περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.
Στις συσκευές με τις τελευταίες εκδόσεις Android έχετε τη δυνατότητα να δείτε πόσο χώρο καταλαμβάνουν οι εφαρμογές, τα αρχεία λήψης, τα παιχνίδια, οι φωτογραφίες, τα βίντεο, τα αρχεία ήχου, τα δεδομένα προσωρινής αποθήκευσης και διάφορα άλλα αρχεία. Για να το δείτε, θα μπείτε στις «Ρυθμίσεις» και θα πατήστε «αποθηκευτικός χώρος». Εκεί θα δείτε ακριβώς τι χώρο χρησιμοποιεί η κάθε εφαρμογή ή το κάθε αρχείο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πατήσετε «εφαρμογές» για να δείτε μια λίστα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τον περισσότερο χώρο για να αφαιρέσετε κάποιες που πιθανό δεν χρησιμοποιείτε. Πατήστε «λήψεις» για να δείτε τον κατάλογο με τις λήψεις σας όπου μπορείτε να διαγράψετε αρχεία που δεν χρειάζεστε πια κλπ.
Κάθε εφαρμογή καταλαμβάνει έναν συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο για την εγκατάσταση της. Αυτός ποικίλει ανά εφαρμογή, κάποιες φορές είναι μικρός, ενώ άλλες μεγάλος. Π.χ. η εφαρμογή του Facebook καταλαμβάνει περίπου 33 MB αποθηκευτικό χώρο, απλά και μόνο εγκαθιστώντας την. Στις περισσότερες εφαρμογές όμως, απο τη στιγμή που ξεκινάμε να τις χρησιμοποιούμε, αυτές καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο για τα δεδομένα και τις λειτουργίες τους. Όσον φορά την εφαρμογή του Facebook, αυτη αποθηκεύει στη μνήμη της συσκευής δεδομένα όπως τις φωτογραφίες που βλέπουμε, τα likes που κάνουμε κλπ., με αποτέλεσμα να μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 200 ΜΒ αποθηκευτικό χώρο, δηλαδή έξι φορές περισσότερο απ’ όσο απαιτεί η εγκατάσταση. Καταλαβαίνετε πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο αυξάνονται τα δεδομένα κάθε εφαρμογής που χρησιμοποιούμε, γι’ αυτό και η εκκαθάριση δεδομένων των εφαρμογών είναι απαραίτητη ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Έχουν κυκλοφορήσει πολλές συσκευές Android με υποδοχή για κάρτα microSD και πλέον είναι σύνηθες στις νεότερες συσκευές. Εάν το τηλέφωνο ή το tablet σας έχει υποδοχή για κάρτα microSD, μπορείτε να αγοράσετε μια κάρτα microSD και να την τοποθετήσετε στη συσκευή σας για να αποκτήσετε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. Στην microSD συνήθως δεν γίνεται να αποθηκευτούν εφαρμογές και άλλα αρχεία του συστήματος, αλλά μπορείτε να αποθηκεύσετε αρχεία μουσικής, βίντεο, φωτογραφίες και άλλα.
Ορισμένα τηλέφωνα Android όμως σας επιτρέπουν να μετακινήσετε εφαρμογές στην κάρτα SD για να ελευθερώσετε χώρο. Μπορείτε να ελέγξετε τη συσκευή σας για να δείτε αν έχετε αυτή την επιλογή. Μπείτε στις «Ρυθμίσεις» και θα επιλέξετε «Εφαρμογές». Εκεί θα δείτε την επιλογή «Μετακίνηση στην κάρτα SD». Αν δεν υπάρχει η επιλογή αυτή, τότε η συσκευή σας δεν το υποστηρίζει ή δεν έχετε εγκαταστήσει μια κάρτα SD. Για να μετακινήσετε την εφαρμογή πίσω στη συσκευή, πατήστε «Μετακίνηση στον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής». Ενσωματωμένες εφαρμογές δεν μπορούν να μετακινηθούν με αυτό τον τρόπο καθώς και εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν στην κάρτα SD. Σε παλαιότερες συσκευές ίσως υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης εγκατάστασης των εφαρμογών στην κάρτα SD.
Οι φωτογραφίες συχνά καταλαμβάνουν πολύ χώρο σε ένα smartphone ή tablet. Αντί να τις αποθηκεύετε όλες στο τηλέφωνό σας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή που «ανεβάζει» αυτόματα τις φωτογραφίες σας σε έναν online λογαριασμό, όπως για παράδειγμα το Google+ Photos . Θα μπορούσατε επίσης απλά να αντιγράψετε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με άλλα αρχεία προκειμένου να αποκτήσετε περισσότερο χώρο στη συσκευή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να «φορτώσετε» μια συλλογή από αρχεία μουσικής σε μια υπηρεσία όπως το Google Play Music και να τα πάρετε πίσω όταν συνδεθείτε στο διαδίκτυο.
Σε κάποιες παλαιότερες Android συσκευές υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ «αποθήκευση συστήματος» και «αποθήκευση σε USB» ή «αποθήκευση σε Εσωτερική κάρτα SD». Σε αυτή την περίπτωση, μια ενιαία εσωτερική συσκευή αποθήκευσης είναι χωρισμένη σε δύο κομμάτια – το ένα για το σύστημα και τις εφαρμογές και το άλλο για τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερο χώρο για τα αρχεία σας με την αφαίρεση εφαρμογών ή περισσότερος χώρος για τις εφαρμογές αφαιρώντας τα αρχεία πολυμέσων. Αυτό ισχύει μόνο για παλαιότερες συσκευές. Οι πιο σύγχρονες συσκευές Android έχουν μια ενιαία εσωτερική συσκευή αποθήκευσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ό, τι σας αρέσει. Εάν προσθέσετε μια κάρτα SD, αυτή θα είναι διαθέσιμη ξεχωριστά.