Οι επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στα παιδιά
Οι νέοι μπορούν πολύ εύκολα να εθιστούν στην χρήση των κινητών είτε είναι περιστασιακή είτε επαναλαμβανόμενη είτε ακόμα και κάποιες φορές ανεπιθύμητη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για τα προνόμια που μας παρέχει ένα κινητό τηλέφωνο.
Ευκολία στην επικοινωνία, η οπουδήποτε και οποιαδήποτε επαφή με φίλους, σχέσεις,
Συναδέλφους και γενικώς την ευκολία που προσφέρει σε πολυάσχολους ανθρώπους.
Έχουμε αποδεχτεί λοιπόν οτι, ναι, το κινητό είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο προωθεί την προσωπική επικοινωνία πέρα από κάθε προσδοκία, μέσα σε πολύ λίγα χρόνια εξέλιξης του.
Οι μελλοντικές εξελίξεις έρχονται γρήγορα και θα μας καταπλήξουν.
Όπως κάθε τεχνολογική εξέλιξη που μας παρέχει τόσο φοβερά προνόμια όμως, έχει επιπτώσεις, όπως σε αυτήν την περίπτωση της χρήση των κινητών τηλεφώνων, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή , στη χρήση τους από τους νέους.
9 στα 10 παιδιά στην Ευρώπη έχουν δικό τους κινητό. Πιστεύουμε σαν υπεύθυνοι γονείς ότι το προνόμιο της άμεσης επικοινωνίας με τα παιδιά μας είναι απαραίτητο ‘Τι θα συμβεί όταν το παιδί μου δεν μπορεί να πάει σπίτι;’
Νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια όταν γνωρίζουμε ότι το παιδί μας μπορεί ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσει μαζί μας όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είναι άλλωστε εκπαιδευτικό και οικονομικό να δίνουμε του την ευθύνη του κόστους των τηλεφωνικών κλήσεων, με το να παίρνει ένα μικρό χαρτζιλίκι και να είναι στο χέρι του για να διαχειριστεί τα έξοδα του. Επίσης ο λογαριασμός τηλεφώνου του σπιτιού μας έρχεται σαφώς μειωμένος! Συμπέρασμα, τα κινητά τηλέφωνα είναι εξαιρετικά βολικά.
Παρακάτω θα δούμε κάποιες απόψεις γονέων, κάποιες από αυτές όχι και τόσο θετικές.
Ένας πατέρας μιας 16χρονης μας είπε:
‘Δίνω στην Μαρία, την κόρη μου, 20€ χαρτζιλίκι περιλαμβανομένου αυτού και για τα έξοδα της στο σχολείο, για να τρώει. Πρόσφατα έμαθα ότι όλα της τα λεφτά τα ξοδεύει σε κάρτες ανανέωσης χρόνου έτσι ώστε να μπορεί να στέλνει μηνύματα στις φίλες της. Έχει να ψωνίσει από το κυλικείο του σχολείου περίπου 3 μήνες και το χειρότερο από όλα είναι οτι θεωρεί ότι καμία άλλη δραστηριότητα η χόμπι δεν είναι άξιο για να ξοδεύει εκεί το χαρτζιλίκι της.’
Όταν το κινητό τηλέφωνο γίνεται όχι απλά ένα εργαλείο επικοινωνίας αλλα κάτι το οποίο κυριεύει την ζωή του παιδιού τότε οι γονείς έχουν ένα λόγο να ανησυχούν.
Έχουμε γονείς οι οποίοι ζητάν βοήθεια, λέγοντας μας ότι τα παιδία τους δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να κάθονται και να περιμένουν πότε θα ‘χτυπήσει’ το κινητό τους είτε κλήση ειτε μήνυμα. Λένε:
‘το παιδί μου δεν επικοινωνεί πλέον με την οικογένεια μας, έχει το τηλέφωνο 24 ώρες το 24ωρο δίπλα του. Πολλές φορές το ακούμε να γράφει ή να μιλάει ακόμα και τα ξημερώματα, αφήνοντας πίσω τα μαθήματα του, τα χόμπι έρχονται σε δεύτερη μοίρα…. Δεν είναι πλέον το παιδί που κάποτε ξέραμε.
Οι ειδικοί στον τομέα του εθισμού στα παιδιά λένε ότι η εθιστική συμπεριφορά είναι μια ισχυρή λέξη για την χρήση κινητού τηλεφώνου από τα παιδιά, αλλά αναγνωρίζουν τα ανησυχητικά σημάδια της εξάρτησης. Το κινητό τηλέφωνο θεωρείται από πολλούς ένα αξεσουαρ, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “μαξιλαράκι ασφαλείας”. Δεχόμενοι μια κλήση ή ένα μήνυμα δείχνει οτι ‘κάποιος με θέλει’, αυξάνοντας την αυτοεκτίμηση και την αξία του εαυτού μας.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εφήβους που παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητα τους και την κοινωνική τους θέση. Η χρήση του τηλεφώνου δεν αυξάνει μόνο την ευκαιρία να συνδεθεί με τους φίλους του, αλλά παράλληλα παρέχει και ένα σύμβολο αποδοχής. Αυτό είναι σημαντικό για την ατομικότητα και την εμπιστοσύνη του εαυτού ενός εφήβου.
Η νεολαία του σήμερα είναι η πρώτη γενιά που έχουν, οποιαδήποτε ώρα, σε οποιονδήποτε χώρο την άνεση της κινητής επικοινωνίας. Είναι ένα είδος τεχνολογικής επανάστασης.
Αυτή η κουλτούρα, ωστόσο, δεν είναι καθυσηχαστική για τους γονείς που δεν μπορούν να καταλάβουν την εμμονή. Πριν από κάποια χρόνια όλοι μας μπορούσαμε να οργανώσουμε τους εαυτούς μας και να είμαστε σε επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας πάρα πολύ καλά χωρίς την χρήση ενός κινητού τηλεφώνου.
Σήμερα κάποια παιδιά έχουν τέτοια εμμονή με το να επικοινωνούν αδιάκοπα μεταξύ τους, ελέγχοντας συνεχώς το κινητό τους και πολλές φορές νευριάζουν όταν τους στερούμε για μικρό χρονικό διάστημα την συσκευή τους.
Η οικογένεια σαν σύνολο βρίσκει την κουλτούρα των κινητών αγχώδη προκαλώντας χάσμα μεταξύ των μελών της.
Σε μερικές οικογένειες, η κατάσταση έχει γίνει πολύ χειρότερη, η αποστολή μηνυμάτων έχει γίνει έμμονη ιδέα η οποία δυστυχώς έχει σαν αποτέλεσμα την αποξένωση αλλα και τη σταθερή χρηματοδότηση.
‘Ανακάλυψα ότι η κόρη μου χρησιμοποιούσε την πιστωτική μου κάρτα χωρίς την άδειά μου έτσι ώστε να αγοράσει κάρτες για το κινητό της.’
Πρόκειται για ανησυχητικές εξελίξεις, οπότε για να βοηθήσουμε τους γονείς που αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την χρήση του κινητού τηλεφώνου του παιδιού τους, σας δίνουμε τις παρακάτω συμβουλές.
Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν τις ανησυχίες και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν για τα παιδία και την οικογένεια.
Ανησυχίες για τα κινητά τηλέφωνα
1. Η βιομηχανία των κινητών και οι τεχνικές τους στο marketing.
Τα κινητά έχουν γίνει δημοφιλή και βολικά κάνοντας τα περιζήτητα. Έχουμε πρόσβαση παντού και πλέον είναι προσιτά οικονομικά. Η στρατηγική pay as you go είναι το νούμερο ένα όπλο έτσι ώστε να καλύψει τις τσέπες των νέων. Κάνοντας ένα συμβόλαιο σε κάποια εταιρία κινητής τηλεφωνίας μπορεί κάποιος να πάρει ένα smart phone ακόμα και δωρεάν πληρώνοντας το μέσα από τον μηνιαίο λογαριασμό του.
2. Προσωπική ανάπτυξη κατά την εφηβεία
Το κινητό τηλέφωνο τροφοδοτεί τις προσωπικές απαιτήσεις ενός εφήβου, τους παρέχει μια αίσθηση δημοτικότητας με φίλους με τους οποίους η επικοινωνία μπορεί να είναι συνεχόμενη. Το τηλέφωνο τροφοδοτεί επίσης την επιθυμία για προσοχή και αποδοχή.
3. Κοινωνικό στρες.
Ορισμένοι νέοι άνθρωποι μπορούν πολύ εύκολα να εθιστούν από την υπερβολική χρήση του κινητού. Η χρήση του μπορεί να είναι ελάχιστη, σταδιακή η και ακόμα μηδαμινή. Το στρες μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις περιπτώσεις. Οι νέοι απαιτούν από την συσκευή τους να είναι ταχύτατη και να μην κολλάει ποτέ.
4. Οι επιπτώσεις στα παιδιά.
• Υπάρχει μια πίεση να έχουμε ένα κινητό τελευταίας γενιάς με το καλύτερο design
• Η ευκολία με την οποία τα κινητά τηλέφωνα είναι διαθέσιμα αυξάνει την ζήτηση
• Οι γονείς το δέχονται πείθοντας τον εαυτό τους για τα προνόμια της ασφάλειας.
• Το άγχος για συνεχόμενη επικοινωνία για κάποιους είναι μεγάλο
• Για κάποιους το να έχει στην κατοχή του ένα κινητό δίνει και μια αυτοεκτίμηση
• Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν ανεπιθύμητες επικοινωνίες και ακόμα ενόχληση η οποία προσθέτει επιπλέον στρες στο άτομο.
Η ανάγκη να αισθάνονται αυτοεκτίμηση είναι αλήθεια και μεγαλώνει, αλλά δεν μπορεί να αποκτηθεί μέσω της ιδιοκτησίας ενός κινητού τηλεφώνου. Όλοι οι νέοι θέλουν να έχουν φίλους, θέλουν να επικοινωνούν μαζί τους περισσότερο από ότι με την οικογένεια τους, αλλά όλοι οι νέοι πρέπει να βρουν τον δρόμο τους μέσα από αυτά τα συναισθήματα για το ποιοι είναι, και όχι για το ποιος έχει το καλύτερο κινητό.
5. Οι επιπτώσεις στην οικογένεια
Τα χρόνια της εφηβείας είναι δύσκολα για κάθε οικογένεια, αλλά ο καλύτερος τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε είναι μέσα από την επικοινωνία, να αποδέχεσαι, να γελάς, αλλά και να πειθαρχείς όπου αυτό χρειάζεται. Ακούγοντας και κατανοώντας και τις δυο πλευρές είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.
Συνήθως οι έφηβοι τείνουν να είναι απομονωμένοι με άτομα τις ίδιας ηλικίας πιστεύοντας ότι έχουν την ζωή τους ταξινομημένη. Αυτό είναι σχετικά φυσιολογικό αλλά αυτό που θέλουμε να πούμε και αυτό που μας ζήτησαν οι γονείς, είναι να κατανοήσουμε την εμμονή που αποκτούν τα παιδιά με την χρήση των κινητών, κάνοντας τα να μην θέλουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Τα μαθήματα, οι αθλητικές δραστηριότητες και άλλες ασχολίες επηρεάζονται, χάνουν τον ύπνο τους επειδή αισθάνονται την ανάγκη να διατηρούν επαφή ακόμα και την νύχτα. Φυσικά υπήρχαν και εμμονές πριν την εμφάνιση του κινητού, αλλά αυτές ήταν πιο εύκολες να αντιμετωπιστούν από τις οικογένειες, γιατί δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για αυτές.
Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά μιας εμμονής στα παιδιά τους τα οποία δεν περιορίζονται απαραίτητα στη χρήση κινητού τηλεφώνου.
Θυμάμαι όταν ήμουν έφηβος, θεωρούσαμε κάποιον ‘cool’ όταν κάπνιζε, σήμερα κάποιος είναι ‘cool’ όταν έχει κινητό τελευταίας τεχνολογίας και ίσως και το πιο ακριβό. Δεν με εκπλήσσει το ότι η βιομηχανία των κινητών έχει υιοθετήσει το ίδιο πλάνο με αυτό που έχουν και οι βιομηχανίες καπνού.
6. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Αν σκοπεύεις να πάρεις στο παιδί σου κινητό, φρόντισε να βάλεις και κάποιους κανόνες πριν την αγορά.
• Κάθε ποτέ μπορούν να το χρησιμοποιούν.
• Με ποιον τρόπο θα παίρνουν λεφτά για κάρτες και κάθε πότε θα γίνεται αυτό.
• Το κινητό είναι εργαλείο χρήσης αλλά παράλληλα προσφέρει και ασφάλεια
• Σε ποιους να δίνουν τον αριθμό τους.
• Να απαντούν μόνο σε άτομα που γνωρίζουν.
• Η έννοια της ιδιοκτησίας, το προνόμιο αυτής και για ποιους λόγους να μην την καταχραστούν.
• Τι θα συμβεί εάν κάνουν κατάχρηση, δηλαδή δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.
• Να κάνουν την ιδιοκτησία του κινητού διασκεδαστική και να μην εξαρτώνται από αυτό.
Στους γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν ήδη ένα κινητό τηλέφωνο και ανησυχούν για την χρήση που κάνουν, προτείνουμε να εξηγήσετε στο παιδί σας τις ανησυχίες που έχετε. Θυμηθείτε, προσπαθήστε να μην τα κατηγορήσετε, αλλά να μιλήσετε από την δικιά σας πλευρά. Να δείξετε την ανησυχία σας.
• Για ποιον λόγο ανησυχείτε
• Τι προκάλεσε αυτή την ανησυχία
• Πως κάνει εσάς και την οικογένεια σας να αισθάνεστε.
• Τι θα θέλατε εσείς να κάνουν για εσάς.
• Αν υπάρχει μικρή η καθόλου ανταπόκριση τότε είναι πολύ σημαντικό να καθίσετε και να βάλετε κάποιους κανόνες όπως, χρονικό όριο καθημερινής χρήσης η και ακόμα να του πάρετε το κινητό για μεγάλο διάστημα.
Εάν ο ανησυχίες σας πάνω στην χρήση των κινητών τηλεφώνων έχουν φτάσει σε σημείο να πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι στα όρια του εγκλήματος όπως στην παρακάτω δήλωση γονέων, τότε χρειάζεται να είστε αυστηροί και ίσως χρειαστείτε κάποια επαγγελματική βοήθεια έτσι ώστε να βρείτε την αιτία που κρύβετε πίσω από μια τέτοια ακραία συμπεριφορά.
‘Ανακάλυψα ότι η κόρη μου είχε χρησιμοποιήσει την πιστωτική μου κάρτα για να αγοράσει περισσότερο χρόνο ομιλίας για το κινητό τηλέφωνό της. Ήμασταν έξω φρενών και ανησυχούσαμε. Η κόρη μου γινόταν ‘εγκληματίας’ επειδή χρησιμοποιούσε το κινητό το της ασταμάτητα για να βρίσκεται σε επαφή με τους φίλους της, τους οποίους ούτως η άλλως βλέπει καθημερινά στο σχολείο. Το μόνο που την ένοιαζε ήταν να ταΐζει αυτό το κακό συνήθειο χωρίς να την νοιάζει εάν προκαλούσε προβλήματα σε μέλη της οικογένειάς της.’
Αυτή η ιστορία δείχνει την εξάρτηση, το κινητό τηλέφωνο γίνεται ένα περιουσιακό στοιχειό το οποίο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους. Δεν μπορούν πλέον να σκέφτονται λογικά.
Παιδιά και έφηβοι πρέπει να γίνουν πιο υπεύθυνοι όσο αφορά την χρήση κινητών τηλεφώνων, δεν είναι παιχνίδια, αλλά ένα χρήσιμο εργαλείο για την επικοινωνία σε κατάλληλα χρονικά διαστήματα. Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε λογικοί, διακριτικοί και υπεύθυνοι χρηστές.
7. Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν
Προβλήματα Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας συνιστά την προσοχή για την χρήση του κινητού τηλεφώνου από νέους κάτω των 16 ετών. Καθώς το κεφάλι και το νευρικό σύστημα είναι ακόμα υπό ανάπτυξη στα χρόνια της εφηβείας. Ως εκ τούτου, συνιστάται τα παιδιά κάτω των 16 ετών να μην κάνουν άσκοπες τηλεφωνικές κλήσεις.
8. Συμπέρασμα
Είναι συναρπαστικό να είσαι μέρος ενός κόσμου που αυξάνεται ραγδαία τεχνολογικά και όλοι θα πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη, αλλά πάντα με μέτρο. Τα παιδιά πρέπει να έχουν συμφωνήσει με τα όρια που βάζουν οι γονείς για την χρήση του κινητού τηλεφώνου. Επικοινωνία εντός της οικογένειας είναι απαραίτητη για να κυλούν τα πράγματα ομαλά.